Meny

FN: Rekordhøyt antall mennesker trenger nødhjelp

Et afghansk barn i et provisorisk telt i Kabul.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et «rekordhøyt antall mennesker» trenger nødhjelp for å overleve, sa FNs generalsekretær Ban Ki-moon da han åpnet verdens første humanitære toppmøte.

Den globale flyktningkrisen er den verste siden andre verdenskrig, sa Ban i sin åpningstale under toppmøtet i Istanbul mandag.

– Sivile er under angrep som aldri før, la han til.

Rundt 5.000 deltakere samles mandag og tirsdag til det som er verdens første humanitære toppmøte noensinne. Representanter for en rekke land og humanitære organisasjoner er til stede på den to dager lange konferansen.

Folkerettsbrudd

Ban tok initiativ til toppmøtet for fire år siden, og 23.000 personer i over 150 land er blitt konsultert i forbindelse med forberedelsene, ifølge FN.

– Vi er her for å skape en annerledes framtid. La oss bestemme oss her og nå for å ikke bare holde folk i live, men også gi folk en mulighet til et verdig liv, sa FNs generalsekretær da han åpnet toppmøtet i Istanbul.

Det ambisiøse møtet har til hensikt å tilpasse den humanitær hjelpen og verdenssamfunnets bidrag til dagens kriser. Men de høytsvevende målene overskygges av uroen for at sentrale deltakere selv bryter flyktningers rettigheter og folkeretten.

Kritikk av EU

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sier han håper konferansen kan bli et vendepunkt og ber flere land om å dele byrden. Tyrkia huser tre millioner flyktninger, men regjeringen er gjenstand for økt kritikk for behandlingen av både syriske flyktninger og opposisjonelle på hjemmebane.

Leger Uten Grenser (MSF) trakk seg fra arrangementet for flere uker siden. Organisasjonen mener samlingen ikke tar tak i svakheter i verdens humanitære innsats og truslene som møter helsearbeidere og sykehus. Amnesty benyttet anledningen mandag til å kritisere EU for å «se en annen vei i møte med brudd på menneskerettigheter i Tyrkia» og for å frasi seg ansvaret for flyktninger.

«Systemfallitt»

Ifølge FN trenger 125 millioner mennesker nødhjelp i år. Verdensorganisasjonens samlede humanitære appell for 2016 er den største noensinne på over 20 milliarder dollar. Bare 20 prosent av den er innfridd.

Angela Merkel mener dagens system for nødhjelp har spilt fallitt. Pengene må komme raskere og mer effektivt fram ved kriser, mener den tyske statsministeren.

– Veldig ofte blir løfter gitt, men pengene når ikke fram dit det trengs mest, sa hun på toppmøtet.

Norske millioner

Norges utenriksminister kunngjorde under Istanbul-møtet et bidrag på 100 millioner kroner til et nytt fond som skal sikre skolegang til barn i kriseområder.

– Målet er at flere barn og unge i kriserammede land skal få et utdanningstilbud, sa Børge Brende (H).

Norge vil i det første året bidra med inntil 100 millioner kroner til det nye fondet «Education Cannot Wait» – utdanning kan ikke vente.

75 millioner barn og ungdom får ifølge UD skolegangen sin helt eller delvis ødelagt på grunn av krise og konflikt. 37 millioner står helt uten skoleplass.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus