Meny

Thor Halvorssen åpnet Oslo Freedom Forum 2016:

– FN blir styrt av diktaturer!

DIKTATOR-STYRT: – Særlig er FNs menneskerettighetsråd ille, med mange diktaturer som deltakere, sa Thor Halvorssen under åpningen av Oslo Freedom Forum mandag morgen, her flankert av generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty Norge og saudiarabiske Manal al-Sharif, som lanserte kampanjen for førerkort for kvinner. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det som forener oss, er kampen mot regjeringers undertrykkelse. 2,6 milliarder mennesker er underlagt tyranner og diktatorer, sier lederen for Oslo Freedom Forum, og utpeker FN til en diktatorvennlig organisasjon.

Det kom fram da norskamerikanske Thor Halvorssen på en pressekonferanse mandag formiddag åpnet det åttende stormøtet i rekken av Oslo Freedom Forum, OFF.

Forumet bringer sammen en rekke framstående personer fra politikk, næringsliv, kultur og aktivisthold, og har tidligere vært anklaget for å støtte voldelige opposisjonelle i Venezuela. OFF støttes økonomisk blant annet av Oslo kommune, UD og stiftelsen Fritt ord.

– Diktatur er en av de største, kanskje den største utfordringen i verden i dag. Det er en massiv bevegelse i verden for å bekjempe fattigdom, men ingen til å bekjempe diktaturer, sa initiativtaker og leder av OFF, Thor Halvorssen.

Les også: USAs ambassade overvåket Oslo Freedom Forum i 2010

Håp for FN?

– Samtidig ledes FN av diktaturer, ikke minst Menneskerettighetsrådet. Storbritannias tidligere statsminister Tony Blair ender opp med å bli betalt av tyrannier, Tysklands tidligere forbundskansler Gerhard Schröder har endt opp som rådgiver for russiske Gazprom og Verdens økonomiske forum i Davos er delvis betalt av diktaturer, oppsummerte han.

I Davos er som kjent Norges tidligere utenriksminister, sosialdemokraten Espen Barth Eide, generalsekretær.

– Tror du FN kan reformeres, eller må verden finne opp en annen global organisasjon?

– Selvsagt tror jeg det er mulig å reformere FN. Det krever åpenhet, ikke det hemmeligholdet FN nå praktiserer. FN offentliggjør ikke sine finanser. FN må også respektere sitt eget charter, som sier at land som gjør noe galt, skal straffes. Det har FN aldri gjort, sier Halvorssen på spørsmål fra ABC Nyheter.

– Byrden har falt på individuelle aktivister, modige personer som ofte blir oversett og ikke har penger. Men Norge har gitt disse og OFF enorm solidaritet, framholdt Halvorssen.

Les også: Oslo Freedom Forum avlyst i 2014 på grunn av hotellstreik

Saudiarabisk valg med bismak

Blant de mange framstående personene på årets OFF, er saudiarabiske Manal al-Sharif som i 2011 startet en facebook-kampanje for å tillate kvinner å kjøre bil i Saudi-Arabia.

På pressekonferansen ble hun spurt hvor viktig det var at kvinner for første gang kunne både stemme og bli valgt inn i lokalvalgene i 2015.

– Det er morsomt, når du sier valg, tror du de er valgte. Det dreide seg om lokalvalg der 50 prosent av representantene ble oppnevnt av regjeringen. 50 prosent kan velges, men de som kan bli valgt, må være godkjent av regjeringen på forhånd. Lokalmyndighetene har ingen myndighet, ingen budsjett. Men selv om det er kosmetisk, betyr det noe at kvinner kan stemme, svarte hun.

Manal al-Sharif syns det er bra at oljeprisen går ned.

– For nå er det for første gang innført skatt, og da blir myndighetene avhengig av borgerne. Så forhåpentlig blir endring, sa hun.

Les også: Kvinne valgt inn i kommunestyret i saudiarabisk by

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus