Meny

2.900 stemmer kan avgjøre duellen i Østerrike

Den østrerrikiske valgduellen mellom Alexander Van der Bellen (tv) og Norbert Hofer skal avgjøres mandag. Det vil stå om bare noen hundre stemmers overvekt, viser prognosene. Foto: Christian Bruna (EPA / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyrepopulisten Norbert Hofer leder for øyeblikket kampen om å bli Østerrikes neste president. Men konkurrenten Alexander Van der Bellen er likevel favoritt.

Søndagens presidentvalg i Østerrike har utviklet seg til en intens kamp mellom de to kandidatene.

Først mandagens opptelling av poststemmene vil avgjøre.

Tall som TV-kanalen ORF har offentliggjort viser at den høyrepopulistiske og innvandringskritiske Norbert Hofer fikk flest stemmer i går. Han skal ha sikret seg 51,9 prosent.

Motstanderen, den tidligere politikeren for De Grønne Alexander Van der Bellen, har dermed fått 48,1 prosent. Men det er bare 144.006 stemmer som skiller dem.

2.900 stemmer kan avgjøre

Og når det mandag skal telles opp om lag 700.000 forhåndsstemmer, er valget slett ikke avgjort. Meningsmålingsinstituttet SORA har analysert hvordan disse velgerne valgte i første runde, og hvis deres prognoser slår til vil Van der Bellen få seieren.

Les også: Ytterliggående høyrepopulist kan bli president i Østerrike

Hvis disse velgerne ikke har endret sin oppfatning radikalt, så regner SORA med at 61 prosent av dem vil stemme på Hofers motstander.

Det vil i så fall gi van der Bellen seieren med knappest mulig margin - bare 2.900 stemmer!

Resultat mandag ettermiddag

Til ORF sier valgkommisjonens leder at resultatet først vil være klart på ettermiddagen.

– Forhåpentligvis mellom klokken 17 og 19, sier Robert Stein til kanalen.

Les også: Østerrike vedtar asylinnstramming

Uansett vil Østerrike for første gang siden andre verdenskrig få en president som ikke representerer Sosialdemokratene eller det konservative partiet.

I tillegg viser valgutfallet at landet er splittet mellom byene som konsekvent har stemt på Van der Bellen, og distriktene som har Hofer som sin kandidat.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus