Meny

Ny video viser Sekkingstad be for sitt liv

Kjartan Sekkingstad (nederst til høyre) ble bortført sammen med to canadiere og en filippiner på øya Samal i september i fjor. Siden har den islamistiske Abu Sayyaf-geriljaen krevd millioner i løsepenger og truet med å drepe de fire hvis ikke kravet innfris innen frister som er satt. Foto: NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er svært dramatisk for gislene, sier terrorekspert Jan Oskar Engen om den nye videoen som gisseltakerne på Filippinene har lagt ut. I videoen ber norske Kjartan Sekkingstad for sitt liv og sier han blir drept dersom ikke løsepenger betales.

I videoen, som Nettavisen omtalte først, appellerer det norske gisselet til myndighetene i Norge, Canada og Filippinene om at de må betale løsepenger.

I videoen sier nordmannen at gisseltakerne har satt en ny frist for å få utbetalt løsepenger og at Sekkingstad og to andre gisler vil blir drept dersom ikke pengene utbetales innen fristen.

Sekkingstad ble sammen med to canadiere og en filippinsk kvinne bortført av den filippinske islamistgruppen Abu Sayyaf 22. september i fjor. Canadieren John Ridsdel ble drept i april etter at en tidligere frist for å betale løsepenger gikk ut.

UD er kjent med videoen

Pressevakt i UD, Rune Bjåstad, sier til NTB at de er kjent med den nye videoen, men at de ikke ønsker å kommentere detaljer.

– Vi arbeider for å bidra til en best mulig løsning i denne saken. Det viktigste for oss er gislenes liv og helse og hensynet til de pårørende, sier han.

Terrorekspert Jan Oskar Engen, har ikke selv sett videoen, men sier til NTB at situasjonen er svært dramatisk – både for Sekkingstad og de andre gislene.

Engen jobber til daglig ved som førsteamanuensis ved Institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen.

– Det er allerede svært alvorlig, jeg vet ikke hva som kan endre seg heller. Hvis summen på løsepengene er like stor som den har vært, er det liten sjans for at det skal innfris, sier han.

Les også: – Gissel drept på Filippinene

Ønsker kontakt

I videoen ber gislene om at myndighetene tar kontakt. På spørsmål om han tror norske myndigheter tar kontakt svarer Engen at han vil tro myndighetene i slike situasjoner er interessert i å etablere kontakt for å ha en kanal inn for å appellere til at saken blir løst.

I videoen henvender gruppen seg også til Filippinenes nyvalgte president Rodrigo Duterte.

– Men han tar ikke over før i månedsskifte juni/juli. Så det ligger langt fram i tid, sier terroreksperten.

Har opptrådt som forventet

At Norge betaler løsepengene har Engen ingen tro på. Han mener norske myndigheter, slik det har framstått offentlig, har opptrådt som forventet. Han sier det ikke er å forvente at norske myndigheter vil utbetale flere titalls millioner kroner.

– Isolert sett ville det løst saken for gisselet, men det ville i det større perspektivet gjort verden mer utrygg for nordmenn, dersom det blir kjent at om man kidnapper en nordmann ligger det an til at man får utbetalt løsepenger. Store løsepenger, sier Engen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus