Meny

Sju døde under vulkanutbrudd i Indonesia

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sju personer mistet livet under et vulkanutbrudd på Sumatra i Indonesia lørdag ettermiddag, og to andre er kritisk skadd.

– Ni mennesker ble rammet av utbruddet, sier nødetatens talsmann Sutopo Purwo Nugroho.

Seks av dem ble funnet omkommet og tre andre hadde kritiske brannskader. Den ene av de tre skadde, en mann, ble senere bekreftet død på sykehus, opplyser Nugrohos kollega Nata Nail.

Søndag opplyste myndighetene at det er fare for at vulkanen Sinabung får nye utbrudd.

Landsby rammet

Alle ofrene etter lørdagens utbrudd drev med jordbruksarbeid innenfor den røde sonen, et område med radius på 4 kilometer fra Sinabung som myndighetene for to år siden beordret folk til å holde seg unna av sikkerhetsårsaker.

Soldater og redningsmannskaper ble lørdag sendt til gårder i landsbyen Gamber for å evakuere standhaftige innbyggere som har nektet å forlate stedet.

Les også:  Costa Ricas hovedstad dekket med aske etter vulkanutbrudd

– Det er uklart hvor mange folk som var i Gamber under utbruddet. Det burde ikke være noen som helst slags aktivitet innenfor den røde sonen, sier Sutopo.

Mange som bor i midlertidige hjem etter å ha blitt evakuert, har trosset gjentatte advarsler og flyttet tilbake til gårdene sine innenfor den røde sonen, av økonomiske årsaker, legger han til.

Leter etter flere

Bilder tatt søndag viser at landsbyen ble rammet av vulkansk aske, stein og aske, som resultat av svært raske røykskyer som raser nedover vulkanens skråninger. Temperaturen kan være opptil 700 grader.

Døde og skadde dyr lå på bakken, og rundt dem sto avsvidde boliger og rykende vegetasjon. Soldater sendt til landsbyen satte opp veisperringer, og folk bar sine eiendeler og overlevende husdyr i sikkerhet.

Les også: Eksplosivt utbrudd i japansk vulkan

Soldater, politi og redningsarbeidere, samt frivillige og landsbybeboere, gjennomsøkte søndag området i tilfelle de skulle finne flere ofre for utbruddet.

Vulkanen Sinabung var inaktiv i rundt 400 år inntil den fikk utbrudd i 2010, 2013 og 2014. Vulkanen er en av 129 aktive vulkaner i Indonesia. Den ligger langs den såkalte Ildringen, som strekker seg rundt Stillehavet langs forkastninger der det også er stor jordskjelvaktivitet. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus