Meny

Flere spørsmål enn svar på EgyptAir-styrten

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hva utløste røykvarslerne om bord på EgyptAir-flyet som styrtet i Middelhavet? Det er spørsmålet som etterforskerne nå må prøve å finne svar på.

Den franske flyhavarikommisjonen bekrefter meldingene om at flere av røykvarslerne om bord på ulykkesflyet ble utløst få minutter før det styrtet i havet.

Men selv om det kan slås fast at det har vært røykutvikling og dermed trolig en brann om bord, er det langt fra nok til å fastslå hvorfor flyet styrtet, understreker flere internasjonale eksperter.

Må vite mer

– Man kan fortsatt ikke si noe om hva som kan ha skjedd. Det hele er fortsatt svært uklart, sier den danske flyeksperten Paul Hulme Harrison til nyhetsbyrået Ritzau.

– Det eneste vi kan si så langt, er at det var røykutvikling om bord. Røyken kan ha kommet fra en brann som følge av tekniske problemer eller det kan skyldes en eksplosjon. Men det er altfor tidlig å komme med hypoteser nå, sier den franske flyhavarieksperten Jean-Paul Troadec, tidligere direktør i det franske luftfartstilsynet (BEA), til nyhetsbyrået AFP.

Les også: Amerikanske kilder: Ingen tegn til eksplosjon i EgyptAir-flyet

Delene av et flysete er også hentet opp fra vannet. Foto: Uncredited / Ap
Også deler av selve flykroppen er hentet opp. Foto: Uncredited / Ap

– Svarte bokser lokalisert

Både Harrison og Troadec påpeker, i likhet med mange andre flyeksperter, at det er avgjørende å finne flere vrakdeler og flyets svarte bokser og få analysert innholdet i dem før man kan si noe som helt som årsaken.

Lørdag kom det meldinger om at de svarte boksene kan ha blitt funnet. Egyptiske regjeringskilder sier til TV-stasjonen CBS News at boksene, som egentlig er oransje og som inneholder flyets ferdskriver og taleregistrator, er lokalisert nær et område der det fra før er funnet levninger av passasjerer samt vrakdeler og gjenstander fra flyet.

Opplysningene er imidlertid ikke bekreftet på annet hold.

Det egyptiske militæret har publisert bilder av vrakdeler som er funnet i havområdet der man antar at flyet styrtet. På bildene sees også gjenstander som passasjerene hadde med seg om bord, som bager og kofferter.

Les også: Frankrike etterforsker bakkemannskaper ved flyplass i Paris

Ingen nødsignaler

EgyptAir rute MS804 var på vei fra Paris til Kairo da det plutselig forsvant et sted mellom den greske øya Kárpathos og kysten av Egypt natt til torsdag. Flygerne sendte ingen nødsignaler før flyet styrtet.

Deler av vraket ble funnet i sjøen fredag, om lag 290 kilometer nord for den egyptiske havnebyen Alexandria. Det er også funnet ødelagte flyseter, bagasje, en redningsvest samt levninger av mennesker.

Selv om ingen kan fastslå årsaken ennå, har mange spekulert på at flyet ble utsatt for en terrorhandling. Fransk politi er i full gang med å avhøre alt bakkemannskap som hadde tilgang til flyet mens det stor på Charles de Gaulle-flyplassen i Paris før det tok av mot Kairo.

Erfarne flyger

Alle de 66 menneskene som var om bord, antas å ha omkommet. Av de 56 passasjerene var 30 fra Egypt, 15 fra Frankrike, to fra Irak og en fra henholdsvis Storbritannia, Belgia, Kuwait, Saudi-Arabia, Sudan, Portugal, Tsjad, Algerie og Canada.

Blant ofrene var en familie på to voksne og to barn fra Angers i Frankrike. Det var til sammen tre barn på flyet.

Både kapteinen og styrmannen beskrives som svært erfarne flygere.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus