Meny

Stortinget ber Riksrevisjonen granske F5-salg

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En samlet opposisjon ber Riksrevisjonen gjennomgå Forsvarets salg av to F5-jagerfly til et amerikansk selskap.

Den uvanlige bestillingen går fram av innstillingen fra Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité i forbindelse med saken om salg av marinefartøy, lastebiler, beltevogner og jagerfly til ulike aktører i flere land.

– Meg bekjent har det ikke vært tatt et lignende initiativ fra komiteens side tidligere, sier KrFs Hans Fredrik Grøvan til NTB.

Han sier samtlige opposisjonspartier har varslet støtte til forslaget om å be Riksrevisjonen granske salget. Det innebærer at det er flertall for bestillingen, selv om regjeringspartiene Høyre og Frp vil stemme imot når saken kommer opp for Stortinget kommende torsdag.

– Grønt salg

Dagbladet avslørte i fjor at de to jagerflyene ble solgt for 120.000 kroner stykket, langt under antatt markedspris, til et selskap i USA i 2014. Da hadde de alt vært i USA i sju år, selv om de ifølge en internrevisjonsrapport ikke skal ha blitt disponert i strid med regelverket.

Flyene ble sendt til Fort Worth i Texas i 2008 og skal ha blitt brukt av det amerikanske selskapet Northern General Leasing i sju år før de til slutt ble solgt til samme selskap.

«Avhendingsprosessen bærer preg av svak internkontroll», heter det i en intern revisjonsrapport fra Forsvaret. Forsvarsdepartementet har senere bedt Økokrim etterforske saken – og nå vil altså Riksrevisjonen også bli koblet inn.

Salget var godkjent av Utenriksdepartementet, Forsvarsdepartementet og amerikanske myndigheter, noe flere av komiteens medlemmer reiser spørsmål ved, all den tid det er avdekket store svakheter ved selve salgsprosessen. At forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen i kontrollhøringen i fjor høst omtalte det hele som et «grønt salg» overrasker også flere av politikerne.

Kritiserer Søreide

I innstillingen som ble avgitt fredag, får forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) fornyet kritikk fra samtlige partier med unntak av Høyre.

Bakgrunnen er at to rapporter om salgsprosessene først ble oversendt én arbeidsdag før Stortinget skulle behandle saken, til tross for at Forsvarsdepartementet hadde hatt tilgang til dem siden november.

– Det er veldig spesielt at en statsråd velger å sitte på disse to rapportene i fem måneder og dermed holde unna informasjon fra Stortinget. Det er kritikkverdig, noe selv regjeringspartiet Frp slutter opp om, sier Grøvan.

Saken skulle egentlig ha gått i salen 26. april, men debatten ble utsatt nettopp på grunn av at rapporten ble oversendt så sent. Innstillingen som ble avgitt fredag, kommer i tillegg til den komiteen allerede har avgitt og som lå til grunn for stortingsbehandlingen som ble utsatt i siste liten.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) har tidligere påpekt at hun var opptatt av å kvalitetssikre rapportene før de ble oversendt. I tillegg har hun anført at innholdet i rapportene ble berørt i høringene og slik sett var kjent for komiteen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus