Flere funn under letingen etter EgyptAir-flyet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Levninger av personer samt eiendeler, bagasje og flyseter er funnet under letingen etter det styrtede EgyptAir-flyet øst i Middelhavet. Et 2 kilometer langt oljeflak er også observert på havet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Funnene ble gjort av egyptiske fly og marinefartøyer rundt 290 kilometer nord for den egyptiske kystbyen Alexandria fredag, opplyser det egyptiske militæret.

Letemannskapene forsøker å finne de svarte boksene som inneholder ferdskriveren og taleregistratoren for å få svar på hva som skjedde da flyet med 66 personer om bord styrtet.

Den europeiske romfartsorganisasjonen ESA oppdaget fredag ettermiddag det som kan være oljesøl i nærheten av søkeområdet. Ifølge satellittbilder er funnstedet om lag 40 kilometer sørøst fra EgyptAir-flyets siste kjente posisjon, og flaket strekker seg over 2 kilometer.

Les også: Amerikanske kilder: Ingen tegn til eksplosjon i EgyptAir-flyet

Avhører flyplassansatte

Europeisk sikkerhetspersonell opplyser at ingen av navnene på passasjerlisten står på internasjonale lister over folk som mistenkes for å kunne utføre terrorhandlinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Passasjerlisten er lekket på nettet men er ikke offisielt bekreftet av EgyptAir.

Samtidig har franske etterforskere begynt å avhøre bakkemannskapene som hadde tilgang til flyet den timen det sto på bakken ved Charles de Gaulle-lufthavnen i Paris onsdag kveld. Også disse sjekkes opp mot rulleblad og personer på terrorlister.

– Mannskapene som direkte eller indirekte har hatt noe å gjøre med flygningen, blir sjekket og avhørt, sier en talsperson for franske myndigheter.

De lufthavnansatte har adgangskort til såkalt rød sone, som gir dem tilgang til avgrensede områder av flyplassen. Denne tillatelsen gis for tre år av gangen. I fjor ble flere flyplassansatte fratatt sin tilgang grunnet «tilfeller av radikalisering».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra tolv land

66 mennesker fra ulike nasjoner var om bord på EgyptAirs rute MS804 da det styrtet på vei fra Paris til Kairo.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Årsaken er ikke kjent, men Egypts luftfartsminister Sherif Fathy har sagt at en terrorhandling er en mer sannsynlig årsak enn en teknisk svikt. Ingen gruppering har tatt ansvar for et eventuelt angrep i forbindelse med styrten.

Passasjerene kommer fra tolv nasjoner. 56 passasjerer, sju besetningsmedlemmer og tre sikkerhetspersonell var om bord. 30 var fra Egypt, 15 fra Frankrike, to fra Irak og en fra hvert av landene Storbritannia, Belgia, Kuwait, Saudi-Arabia, Sudan, Portugal, Tsjad, Algerie og Canada.

Les også: De dødeligste hendelsene i EgyptAirs historie

Kapteinen het Mohammed Saeed Ali Ali Shaqeer og styrmannen Mohamed Ahmed Mamdouh Ahmed Asi, bekrefter kilder overfor BBC. Begge var svært erfarne flygere. Kapteinen hadde 6.275 timers flyerfaring, og styrmannen 2.766 timer.

Et par i 40-årene og deres to barn fra Angers i Frankrike var om bord, skriver BBC. Ett av barna var et spedbarn. Flere av personene som reise alene, var forretningsreisende, blant dem en 62 år gammel sivilingeniør fra Portugal og en canadisk trebarnsmor i en lederstilling i IBM.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Opptrappet søk

Fredag ble søket etter flyet trappet opp. Et stort antall skip, fly og helikoptre fra flere land er sendt ut for å delta i søket etter flyet etter at det forsvant fra radaren et sted mellom den greske øya Karpathos og den egyptiske kysten.

Flyet skulle fulgt en normal rute gjennom det greske luftrommet, men ifølge greske myndigheter svingte flyet brått og falt 22.000 fot før det forsvant.

Tre franske etterforskere fra den franske havarikommisjonen og en teknisk ekspert fra Airbus ankom Kairo fredag for å bidra i den egyptiske granskningen av styrten. Etterforskere skal også undersøke vrakdelene og de personlige eiendelene som er funnet.