Meny

Amerikanske kilder: Ingen tegn til eksplosjon i EgyptAir-flyet

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foreløpige undersøkelser av satellittbilder tyder på at EgyptAir-flyet som styrtet i Middelhavet ikke ble rammet av en eksplosjon, ifølge amerikanske kilder.

Foreløpige undersøkelser av satellittbilder tyder på at EgyptAir-flyet som styrtet i Middelhavet ikke ble rammet av en eksplosjon, ifølge amerikanske kilder.

Nyhetsbyrået Reuters har snakket med tjenestemenn fra flere forskjellige amerikanske myndighetsorganer som sier at det ikke er funnet tegn til noen eksplosjon om bord på flyet.

De anonyme kildene sier at konklusjonen er basert på foreløpige undersøkelser av satellittbilder. Det understrekes at USA foreløpig ikke utelukker noen årsaker til styrten, inkludert tekniske feil, terrorisme eller en villet handling fra piloten eller besetningen.

– Svingte brått

I alt 66 mennesker fryktes omkommet etter at passasjerflyet fra EgyptAir plutselig forsvant over Middelhavet, trolig i farvannene sør for den greske øya Karpathos natt til torsdag. Flyet var på vei fra Paris til Kairo.

Et stort antall skip, fly og helikoptre fra flere land er sendt ut for å delta i søket etter flyet, som blir trappet opp fredag.

I løpet av torsdagen kom det flere meldinger om funn av vrakdeler fra flyet, men disse opplysningene ble senere trukket tilbake.

Forsvarsminister Panos Kammenos i Hellas har sagt at flyet svingte brått og falt 22.000 fot før det forsvant fra radaren, noe som har satt i gang spekulasjoner om hvorvidt flyet kan ha blitt rammet av en eksplosjon.

Frykter terror

Egypts luftfartsminister har sagt at det er for tidlig å si noe om årsaken til styrten, men at et terrorangrep er et mer sannsynlig scenario enn en teknisk feil.

Det samme mener flere eksperter. Både Frankrike og Egypt har vært mål for terrorangrep den siste tiden, og det er svært sjelden det oppstår problemer med fly midt under en flygning.

– Når et fly er i den marsjhøyden, reiser det mange spørsmål. Det er en rolig fase av flygningen som ikke innebærer mange utfordringer. Den kritiske fasen er avgang og landing, sier Norsk Flygerforbunds leder, Jo Bjørn Skatval, til NTB.

At flyet var relativt nytt, og at flygerne ikke sendte ut noen nødmelding, taler også for at en terrorhandling kan ligge bak, påpeker flere eksperter.

EgyptAir opplyser at flygeren var svært erfaren med over 6.200 timer i lufta bak seg, og at annenflygeren hadde 2.766 timer i luften.

– Det finnes mange årsaker til at et fly kan styrte. Vi har ingen forklaringer på nåværende tidspunkt. Vi trenger ytterligere gransking, sier EgyptAirs visedirektør Ahmed Adel.

Passasjerer fra flere land

Flyet tok av fra Charles de Gaulle-flyplassen i Paris litt etter klokka 23 onsdag. Siste kontakt med flyet var ti minutter før det forsvant, da greske flygeledere snakket med piloten mens flyet fløy i 37.000 fots høyde over øya Kea. Da var det ingen problemer om bord.

Kort tid etter, da flyet akkurat hadde forlatt gresk luftrom og var kommet inn i egyptisk luftrom, forsvant det fra skjermene. Bare 45 minutter senere skulle det ha landet i Kairo.

Blant passasjerene var det 30 egyptere, 15 franskmenn, to irakere og én hver fra henholdsvis Storbritannia, Belgia, Kuwait, Saudi-Arabia, Sudan, Portugal, Tsjad, Algerie og Canada. Tre barn var blant passasjerene, en liten gutt og to spedbarn.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus