Meny

Frykt for global spredning av gulfeber

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et større utbrudd av gulfeber i Angola kan komme til å skape en global helsekrise, advarer Røde Kors.

Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåne-foreninger (IFRC) mener det må handles raskt for å stanse et verdensomspennende utbrudd. Det trengs både mer vaksinering og en bedre overvåking av utbruddet.

– Uvaksinerte reisende kan transformere dette utbruddet til en regional eller internasjonal krise hvis vi ikke handler raskt for å beskytte sårbare befolkningsgrupper og hjelper lokalsamfunn med å redusere smitterisikoen, sier IFCRs helsedirektør Julie Hall.

Verdens helseorganisasjon (WHO) holdt torsdag et krisemøte om utbruddet. Slike møter følges gjerne opp med en kunngjøring om at det må iverksettes verdensomspennende krisetiltak, slik det blant annet ble gjort i forbindelse med ebola-utbruddet i Vest-Afrika og zikaviruset i Latin-Amerika.

Utbruddet i Angola har så langt tatt livet av 293 personer, mens ytterligere 2.267 personer er registrert smittet. Mange av tilfellene er blitt oppdaget i hovedstaden Luanda. Den samme smitten er oppdaget i Kenya og Kongo, og så langt borte som Kina er det registert elleve smittetilfeller.

Gulfeber er en virussykdom som spres med myggarten Aedes aegypti, den samme som sprer zikaviruset, som knyttes til underutviklet hjerne hos fostre

Vaksinen mot gulfeber gir nesten 100 prosent beskyttelse og er relativt billig. Likevel er det i mange deler av Afrika relativt få personer som er vaksinert.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus