Meny

HRW: Kaotiske tilstander i asylsentre på greske øyer

En liten gutt lener seg mot gjerdet som omringer Moria-leiren på Lesvos. Situasjonen er spesielt vanskelig for kvinner og barn i de overfylte leirene. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forholdene for de mange flyktningene og migrantene som er innstengt i asylsentre på greske øyer, er under enhver kritikk, mener Human Rights Watch (HRW).

Representanter for menneskerettsorganisasjonen besøkte sentrene på Samos, Lesvos og Chios i midten av mai. Sentrene ble etablert som såkalte hotspots slik at flyktninger og migranter skal kunne registreres og søke om asyl idet de ankommer Hellas.

Sentrene er imidlertid overfylte, skitne og uhygienske, ifølge HRW. Beboerne må stå i lange køer for å bli servert mat av dårlig kvalitet, og mangelen på informasjon bidrar til en kaotisk og utrygg stemning i alle de tre sentrene. Nesten hver eneste dag meldes det om voldsepisoder. Situasjonen er spesielt vanskelig for kvinner og barn ettersom de må bo sammen med menn som de ikke er i slekt med.

– I Europas versjon av flyktningleire lever kvinner og barn som har flyktet fra krig, i frykt, sier Bill Frelick i HRW.

Les også: Asylbarna som forsvinner sporløst i Norge

I Vathi-senteret på Samos brøt det ut et masseslagsmål som involverte om lag 200 menn 13. mai. Senteret har 250 senger, men så mange som 945 personer var innkvartert i senteret da uroen brøt ut. Da HRW besøkte senteret dagen etter, fant de blodstenkte klær og blodflekker på gulvet. Flere menn og kvinner med blåmerker og hevelser på kropp og hode ble undersøkt av utsendingene.

Beboerne har fortalt at politiet trakk seg unna da slåsskampen begynte. 14 personer ble innlagt på sykehus etter uroen, flere av dem med brukne armer og bein.

Les også: – Flere enslige mindreårige ute på norske gater enn myndighetene har oversikt over

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus