Meny

EgyptAir trekker opplysning om vrakfunn

– Større sannsynlighet for terror enn teknisk feil. Se video.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flyselskapet EgyptAir trekker opplysningene om at vrakdeler fra det savnede passasjerflyet var funnet i Middelhavet.

Flyet som er forsvunnet over Egypt

* EgyptAirs Flight MS 804 tok av fra Charles de Gaulle-flyplassen i Paris klokka 23.09 onsdag kveld og forsvant fra radaren ca. 2.45 natt til torsdag.

* Flyet befant seg da litt sør for området mellom Kreta og Kypros, og hadde 20 minutter igjen for det skulle lande i Kairo. Flyet befant seg i 37.000 fots høyde og var 16 kilometer inn i egyptisk luftrom da det forsvant.

* Flyet er av typen Airbus A320-232.

* Maskinen brukes til passasjertrafikk både på korte og lengre distanser.

* Flyet ble levert til selskapet i 2003.

* Det var 66 personer om bord, inkludert en besetning på 10. Passasjerene var 30 egyptere, 15 franskmenn, to irakere og én hver fra henholdsvis Storbritannia, Belgia, Kuwait, Saudi-Arabia, Sudan, Portugal, Tsjad, Algerie og Canada. Det var ett barn og to spedbarn om bord i flyet.

* Egyptiske luftfartsmyndigheter bekrefter at flyet har styrtet.

(©NTB)

– Det var feil opplysninger vi ga, sier en talsmann for selskapet til CNN sent torsdag kveld.

Det kom flere motstridende meldinger om funn av vrakdeler i løpet av torsdag ettermiddag og kveld.

Torsdag ettermiddag opplyste det greske forsvaret at det var sett vrakdeler som trolig tilhørte Airbus 320-flyet over 40 mil sør for øya Karpathos, som ligger mellom Rhodos og Kreta.

Egyptiske luftfartsmyndigheter avviste opplysningene. Deretter bekreftet egyptiske utenriksdepartementet og EgyptAir at vraket var blitt funnet. Senere på kvelden avviste greske luftfartsmyndigheter at det styrtede flyet er funnet.

– Analyser av vraket indikerer at vraket ikke tilhører et fly. Min egyptiske kollega bekreftet overfor meg at det ennå ikke er bevist at vraket tilhørte EgyptAir-flyet da vi sist var i kontakt med hverandre klokken 19.45, sa luftfartsmyndighetenes leder Athanasios Binis til AFP torsdag kveld.

– Mange årsaker

Flyet med 56 passasjerer og ti besetningsmedlemmer forsvant over Middelhavet på vei fra Paris til Kairo natt til torsdag. Eksperter mener terrorangrep er den mest sannsynlige teorien.

Både Frankrike og Egypt har vært mål for terrorangrep den siste tiden, og det er svært sjelden det oppstår problemer med fly midt under en flygning.

– Når et fly er i den marsjhøyden, reiser det mange spørsmål. Det er en rolig fase av flygningen som ikke innebærer mange utfordringer. Den kritiske fasen er avgang og landing, sier Norsk Flygerforbunds leder, Jo Bjørn Skatval, til NTB.

At flyet var relativt nytt, og at flygerne ikke sendte ut noen nødmelding, taler også for at en terrorhandling kan ligge bak, påpeker flere eksperter.

EgyptAir opplyser at flygeren var svært erfaren med over 6.200 timer i lufta bak seg, og at annenflygeren hadde 2.766 timer i luften.

– Det finnes mange årsaker til at et fly kan styrte. Vi har ingen forklaringer på nåværende tidspunkt. Vi trenger ytterligere gransking, sier EgyptAirs visedirektør Ahmed Adel.

Eksperter

Søket etter flyvraket og de såkalte svarte boksene pågikk torsdag ettermiddag og kveld. Både USA, Egypt og NATO har sendt marinefartøy til området der man tror flyet styrtet, for å bistå søket.

Å finne de svarte boksene, som egentlig er oransje og som inneholder flyets ferdskriver og taleregistrator, er viktig for å kunne fastslå årsaken til styrten.

– Situasjonen kan tyde på at sannsynligheten for en terrorhandling er langt høyere enn sannsynligheten for teknisk svikt, sa Sherif Fathy, Egypts minister for sivil luftfart, på en pressekonferanse i Kairo torsdag. – Men vi må vente på etterforskningen, føyde han til.

Frankrikes president François Hollande sier man ikke kan utelukke noe som helst. Franske myndigheter sendte torsdag kveld etterforskere og tekniske eksperter for å bistå.

I fjor: Russisk passasjerfly styrtet i Egypt – 224 personer er omkommet

(Artikkelen fortsetter under)

SE VIDEO: Her forsvinner flyet fra radaren:

Les også: Turisme-kollaps i Egypt

Les også: Passasjerfly nødlandet på vei til Egypt etter bombetrussel

Forsvant plutselig

Flyet hadde 66 personer om bord og tok av fra Charles de Gaulle-flyplassen i Paris litt etter klokka 23 onsdag. Siste kontakt med flyet var ti minutter før det forsvant, da greske flygeledere snakket med piloten mens flyet fløy i 37.000 fots høyde over øya Kea. Da var det ingen problemer om bord.

Kort tid etter, da flyet akkurat hadde forlatt gresk luftrom og var kommet inn i egyptisk luftrom, forsvant det fra skjermene. Bare 45 minutter senere skulle det ha landet i Kairo.

Blant passasjerene var det 30 egyptere, 15 franskmenn, to irakere og én hver fra henholdsvis Storbritannia, Belgia, Kuwait, Saudi-Arabia, Sudan, Portugal, Tsjad, Algerie og Canada. Tre barn var blant passasjerene, en liten gutt og to spedbarn.

Øyenvitner på en gresk øy har fortalt til nyhetsbyrået Reuters at de så en ildkule i lufta, og Daily Telegraph skriver at kapteinen på et gresk skip så flammer på himmelen.

Les også: Slik skal Egypt friste turister til landet etter flystyrten

SE VIDEO: De dødeligste hendelsene i EgyptAirs historie:

Les også: – Motoren på ulykkesflyet i Egypt eksploderte

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus