Meny

Drap og terror i IS-styrt by i Libya

Libya har vært preget av anarki og kaos siden opprørere støttet av kampfly fra Norge og andre NATO-land styrtet diktatoren Muammar Gaddafi i 2011. Foto fra byen Sirte i 2011. AP / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ekstremistgruppa IS' terrorstyre i byen Sirte i Libya beskrives i en ny rapport fra Human Rights Watch.

Libya har vært preget av anarki og kaos siden opprørere støttet av kampfly fra Norge og andre NATO-land styrtet diktatoren Muammar Gaddafi i 2011.

Ulike væpnede grupper kontrollerer forskjellige deler av landet, og den såkalte Islamske staten (IS) har tatt makten i Gaddafis fødeby Sirte. Her er forholdene svært vanskelige, ifølge innbyggere som Human Rights Watch (HRW) har intervjuet.

– Livet i Sirte er uutholdelig. Alle lever i frykt, forteller 30 år gamle Ahlam.

Les også: Stortinget sa nei til Libya-evaluering

Lik hengt opp i gatene

30-åringen sier det verken finnes leger eller medisiner på byens sykehus, og at uskyldige blir drept av IS. Ifølge HRWs rapport er minst 49 mennesker blitt summarisk henrettet i Sirte og omkringliggende områder siden februar i fjor.

Disse likvideringene skal ha skjedd etter «rettssaker» som i stor grad har foregått i hemmelighet. Folk er blitt skutt og halshogd etter anklager om blasfemi, heksekunst og spionasje, ifølge rapporten.

Drepte mennesker er blitt hengt opp fra stillaser til skrekk og advarsel. I tillegg er et stort antall medlemmer av andre væpnede grupper forsvunnet og trolig drept.

De ytterliggående islamistene i IS begynte å infiltrere havnebyen Sirte i 2014. Året etter var byen, som tidligere hadde 80.000 innbyggere, blitt IS' viktigste bastion utenfor Syria og Irak.

Les også: USA: – Inntil 6.000 IS-krigere i Libya

Moralpoliti

IS har innført et strengt islamistisk styre i Sirte, og alt fra menns bukselengder til fargen på kvinnenes heldekkende klær er strengt regulert.

Et eget moralpoliti er etablert, og menn er blitt ilagt bøter og pisket for å høre på musikk, røyke eller ikke passe på at kvinnelige familiemedlemmer er tildekket fra topp til tå.

Over to tredeler av innbyggerne i byen har flyktet etter at IS tok makten, ifølge HRW. Mange har søkt tilflukt i byen Misrata, hvor de knapt skal ha fått noe hjelp.

HRW mener IS' drap og overgrep i Sirte utgjør krigsforbrytelser. Samtidig oppfordrer menneskerettighetsorganisasjonen vestlige land til å ta hensyn til sivilbefolkningen hvis de iverksetter luftangrep mot IS i Libya.

Tidligere denne uken åpnet USA og de andre faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd for å gi våpen til den såkalte samlingsregjeringen i Libya. Denne regjeringen er imidlertid bare én av tre som kjemper om makten i landet, og det er bekymring for hva mer våpen kan føre til.

På Stortinget ble et forslag om å evaluere Norges deltakelse i Libya-krigen i 2011 nedstemt i slutten av april. Høyre, Frp og Arbeiderpartiet stemte mot forslaget.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus