Krever oppgjør med FN-soldaters sexovergrep

FNs nyoppnevnte «spesialkoordinator med ansvar for å forbedre responsen på seksuelt misbruk under de fredsbevarende oppdragene» Jane Holl Lute under et intervju med AFP i FN-hovedkvarteret i New York 17. mai.
FNs nyoppnevnte «spesialkoordinator med ansvar for å forbedre responsen på seksuelt misbruk under de fredsbevarende oppdragene» Jane Holl Lute under et intervju med AFP i FN-hovedkvarteret i New York 17. mai. Foto: Jewel Samad / Afp
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ny spesialkoordinator krever at FN tar oppgjør med en av de verste krisene i organisasjonens historie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikanske Jane Holl Lute ble i februar utnevnt til «FNs spesialkoordinator med ansvar for å forbedre responsen på seksuelt misbruk i de fredsbevarende oppdragene». Hun går inn for det hun beskriver som en «kraftig oppstramming» på området.

– Sjokkerende

FNs fredsbevarende styrker har møtt en bølge av anklager om voldtekt av barn og seksuell utnytting under oppdrag i flere land. Lute erklærte denne uken at målet er å gjøre slutt på dette.

– Det er sjokkerende, sa hun i et intervju tirsdag.

– Det vi sitter i disse lokalene og snakker om har skjedd ute i felten. Det er sjokkerende.

Lute har tidligere vært nestleder ved det amerikanske departementet for innenriks sikkerhet, og sittet i Det hvite hus’ nasjonale sikkerhetsråd

Den nye FN-posten er opprettet etter at et uavhengig panel fastslo at verdensorganisasjonen har feilhåndtert overgrepssakene grovt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: FN-ansatte beskyldt for 99 seksuelle overgrep

Ønsker «nulltoleranse»

Lute har gjennomført flere granskingsbesøk til Den sentralafrikanske republikken og Den demokratiske republikken Kongo siden utnevnelsen i februar. Hun har også hatt flere møter med tjenestepersoner fra land som bidrar med styrker, samt FN-personell på flere nivå.

FN-soldater fra Rwanda på patruljere i Bangui i Den sentralafrikanske republikk. Arkivfoto, februar 2016. Foto: Jerome Delay / Ap
FN-soldater fra Rwanda på patruljere i Bangui i Den sentralafrikanske republikk. Arkivfoto, februar 2016. Foto: Jerome Delay / Ap

– Vi er nødt til å skape et miljø med nulltoleranse for slike handlinger, sier hun.

Lutes reise til Bangui og Kinshasa lot henne få nærmere innsyn i begge oppdragene med flest antall tilfeller av seksuelt misbruk fra de fredsbevarende soldatene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var et sammenbrudd i ledelsen av disse enhetene, sa hun om de mange tilfellene under oppdraget i Den sentralafrikanske republikk, kjent som MINUSCA.

Det har vært 29 rapporterte tilfeller av seksuelt misbruk hittil i år i MINUSCA, en økning på 22 tilfeller siden 2015, selv om de fleste av årets rapportere saker har skjedd tidligere år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi forventer å påvise flere tilfeller, sier Lute, og lover at disse «umiddelbart vil få oppmerksomhet fra høyeste hold» i FN.

Les også: Sikkerhetsrådet vedtok overgrepsresolusjon

– Portforbud og sengekontroll

Den nye tilnærmingen innebærer strammere regler for militær- og politienheter som tjenestegjør for FN, med regler mot privat omgang med sivilbefolkningen, portforbud og sengekontroll.

Lute, som hadde flere stillinger i FNs fredsbevarende oppdrag i perioden 2003 til 2009, sier hun har kommet over «lommer av motstand» blant visse tjenestepersoner, som ikke har vært villige til å ta ansvar for å hindre seksuelt misbruk.

Til de som avviser at det er problemer under FN-oppdragene eller i organisasjonene, sier hun: «Tullprat. Vi må alle bekymre oss for dette».

Land som bidrar med styrker har fått tidsfrister til å gjennomføre undersøkelser, opprette etterforskningsgrupper i samråd med FN og gjennomføre straffeforfølging i tilfellene der man har sannsynliggjort at misbruk har skjedd.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ban Ki-moon sparker FN-topp etter overgrepsanklager

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk pengebidrag

Sør-Afrika har annonsert at landet vil opprette en militærdomstol i Den demokratiske republikken Kongo, der minst sju soldater er anklaget for tilfeller av seksuelt misbruk.

Egypt dømte nylig en av landets soldater for seksuelt misbruk i Den sentralafrikanske republikk. Den tidligere soldaten fikk fem års fengsel, etter en 29 dager lang etterforskning.

Norge har bidratt med én million kroner til et nyopprettet fond som skal gi krisehjelp til ofre, som blir bedt om å stå frem og stanse fortielsen av overgrepene.

Sri Lanka har også gitt en engangsbetaling til et offer og hennes barn, for å dekke et farskapskrav mot en soldat som tjenestegjorde for FN i Haiti.

FN vurderer for tiden forslag om obligatorisk DNA-test og tilbakeholding av lønn for soldater som får rettet troverdige anklager om seksuelt misbruk mot seg.

– Vi har gjort mange fremskritt, sier Lute.

– Det gjenstår mer.


Oversatt og tilrettelagt for ABC Nyheter av Ole Peder Giæver.