Meny

Norge advarer USA om kongressvedtak

Det er fare for at man kan ha registrert feil i datasystemene som viser hvilke komponenter Forsvarets ulike fly og helikoptre bruker. Her er norske F-16 jagerfly etter landing på Souda Air Base på Kreta. Foto: Lars Magne Hovtun / Forsvaret / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et vedtak i Kongressen kan få store konsekvenser for det langvarige forsvarssamarbeidet mellom Norge og USA, advarer Norges ambassadør til USA, Kåre Aas.

Striden står om en missilmotor som Raufoss-bedriften Nammo produserer for det amerikanske luftforsvaret, skriver Dagens Næringsliv.

Motoren brukes i missiler som avfyres fra F-16 og andre jagerfly. Kontrakten har en verdi på flere milliarder kroner i året.

Nå forsøker en kongresspolitiker å få vedtatt et krav som tvinger forsvaret til å bruke to leverandører hvis én av dem er utenlandsk.

Et vedtak i Kongressen kan få store konsekvenser for det langvarige forsvarssamarbeidet mellom Norge og USA, advarer Norges ambassadør til USA, Kåre Aas. Blant dem som har mottatt et brev fra Aas om saken, er lederen i Representantenes hus, Paul Ryan (bildet). Foto: Jim Bourg / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Det finnes ifølge amerikanske medier kun ett amerikansk selskap som er aktuelt, og det er selskapet som tapte kontrakten til Nammo for noen år siden. Bedriften ligger i hjemstaten til forslagsstilleren, kongressmann David McKinley.

I et brev til lederen for den amerikanske forsvarskomiteen, kongressmann Mac Thornberry, advarer Norges ambassadør mot forslaget.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus