Meny

Venezuelas opposisjon oppfordrer til motstand

Venezuelas nasjonalforsamling motsetter seg å gi president Nicolás Maduro utvidede fullmakter. Foto: Marco Bello / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opposisjonen i Venezuela ber folket motsette seg unntakstilstanden president Nicolás Maduro prøver å innføre. Opposisjonsleder Henrique Capriles sier hæren må velge side.

Nasjonalforsamlingen, som kontrolleres av opposisjonen, avviste tirsdag presidentens dekret, som ville gitt Maduro utvidede fullmakter, og sier det «ytterligere forverrer uroen landet er inne i knyttet til den konstitusjonelle og demokratiske orden».

Politikeren Enrique Marquez beskylder Maduro for «totalitære tendenser» og sier dekretet vil sette grunnloven til side. Landets høyesterett kan overstyre avgjørelsen i nasjonalforsamlingen, slik den har gjort ved flere tidligere anledninger.

Opposisjonsleder Henrique Caprile sa før avstemningen at Venezuelas hær må bestemme seg for om den er på «grunnlovens eller Maduros side». Ultimatumet kom i forkant av demonstrasjoner over hele landet med krav om en folkeavstemning for å kaste Maduro.

Presidenten holdt en nesten fire timer lang pressekonferanse for å slå tilbake. Han mener en folkeavstemning ikke er en farbar vei og kalte nasjonalforsamlingen «udugelig og uten evner». Maduro beskylder også USA for å spille en rolle i uroen i det oljerike landet og hevdet amerikansk etterretning to ganger den siste uken har krenket Venezuelas luftrom.

– Vi er ofre for medieangrep, politiske og diplomatiske angrep som utgjør den mest alvorlige trusselen mot landet de siste ti årene, sa presidenten på pressekonferansen, som også ble kringkastet til landets ambassader og konsulater i utlandet.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus