Meny

Rapport: Smuglernettverk bak nesten alle flyktningene

90 prosent av flyktningene og migrantene som kommer til EU, har fått hjelp fra kriminelle nettverk, ifølge rapporten. Bildet viser en gruppe migranter og flyktninger på vei fra Idomeni-leiren i Hellas til grensebyen Evzoni, i håp om å slippe inn i Makedonia. Foto: Marko Djurica / Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nesten alle flyktninger og migranter som har kommet til EU, har klart det ved hjelp av smuglernettverk, viser en rapport som er utarbeidet av Europol og Interpol.

Smuglernettverkenes anslåtte inntekt i fjor var på 5-6 milliarder dollar, eller mer enn 41-50 milliarder kroner. Smugling av flyktninger og migranter utgjør dermed en av de største inntektskildene for organiserte kriminelle nettverk i Europa, heter det i rapporten som Interpol og Europol la fram tirsdag.

Ifølge rapporten har kriminelle nettverk hatt en finger med i spillet bak 90 prosent av flyktningenes og migrantenes innreiser til EU.

Les også: HRW: Tyrkiske grensevakter skyter på flyktninger

Smuglernettverkene er i høyeste grad internasjonalt basert. De som mistenkes for å utgjøre nettverkene har bakgrunn fra over 100 land, påpekes det i rapporten. De mistenkte har gjerne også hatt tidligere forbindelser til andre typer kriminalitet, ifølge rapporten.

– Migranter som drar til EU er sårbare og kan bli utnyttet i arbeidslivet eller utnyttet seksuelt, fordi de må betale tilbake sin gjeld til smuglerne, står det i rapporten.

– Det er ikke bevist noen systematisk forbindelse mellom smugling av migranter og terrorisme, men det finnes en økt risiko for at utenlandske terrorister kan bruke migrasjonsstrømmene til å ta seg inn i EU, påpekes det i rapporten.

Les også: Anmeldt for smugling av asylsøkere

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus