Meny

Sørkoreanske menn slipper ikke unna verneplikt

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sørkoreanske myndigheter varsler at det ikke lenger skal være mulig å slippe unna den to år lange militærtjenesten i landet.

Hovedargumentet er den stående trusselen fra Nord-Korea. Korea-krigen mellom 1950 og 1953 endte med våpenhvile, og det foreligger ingen fredsavtale. Derfor er de to landene teknisk sett fortsatt i krig.

– Den pliktige militærtjenesten blir opprettholdt, sett i lys av sikkerhetssituasjonen som følge av delingen av Korea, sier en talsperson for forsvarsdepartementet.

Les også: Nord-Korea langer ut mot Sør-Koreas president

Sørkoreanske menn mellom 18 og 35 år må gjennomføre to års militærtjeneste. Men rundt 28.000 menn blir hvert år fritatt fra verneplikt, enten på grunn av studier eller fordi de har valgt å tjenestegjøre i politiet eller brannvesenet i stedet.

Andre har prøvd å vri seg unna ved å sulte slik at de ikke består helseundersøkelser. Noen har tatovert seg med dekorasjoner som har vekket assosiasjoner til kriminelle grupper, for så å bli erklært uskikket for militærtjeneste.

Les også: Sør-Korea vil slippe flygeblader over Nord-Korea

Atter andre har tydd til moralske, politiske og religiøse argumenter, der man særlig har hevdet å tilhøre Jehovas vitner, for å slippe unna.

Hvert år velger rundt 600 sørkoreanske menn å tilbringe 18 måneder i fengsel i stedet for å møte opp til verneplikt.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus