Meny

Piercing og tyggis gir svenske tenåringer hodepine

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tenåringer som tygger tyggegummi og har piercingsmykker i munnen eller på leppene, sliter ofte med smerte i kjeven, hodepine og har vansker med å gape høyt. Det viser svensk forskning.

Forskerne mener kombinasjonen av tyggegummi-tygging og piercingsmykker i munnen bidrar til å belaste kjevesystemet. Tenåringer med piercing i munnen har signifikant mer hodepine og ømhet i tyggemusklene, viser undersøkelsen, som er gjennomført i regi av Sahlgrenska akademin.

Undersøkelsen er gjennomført blant 124 elever på tredje klasse i den videregående skolen. Elevene har blitt stilt spørsmål og er undersøkt klinisk.

Hver fjerde av dem, 24 prosent, bruker tyggegummi hver dag, flesteparten av dem i flere timer per dag. 14 prosent av de spurte, flesteparten av dem jenter, har piercingsmykker i munnen eller på leppene.

– Jenter har betydelig flere og alvorligere symptomer en gutter, både når det gjelder de oppgitte symptomene og de kliniske symptomene, sier overtannlege og forsker Christina Mejersjö.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus