Meny

Dommer godkjenner utleveringsbegjæring for El Chapo

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En mexicansk dommer har godkjent USAs andre begjæring om å få utlevert Joaquín «El Chapo» Guzmán, lederen for et av Mexicos ledende narkotikakarteller.

Kjennelsen kom i Mexico by fredag, opplyser tjenestemenn mandag. Myndighetene har nå en måned på seg til å avgjøre om de vil utlevere lederen for Sinaloa-kartellet. Etter det har Guzmáns advokater 30 dager på seg til å anke avgjørelsen.

Den første begjæringen om utlevering, basert på kokainrelaterte siktelser i California, ble godkjent av en dommer tidligere i måneden, men utenriksdepartementet har så langt ikke kommet med en avgjørelse.

Les også: Mexico vil framskynde utleveringen «El Chapo»

Forsvarer Jorge Refugio Rodriguez sier til nyhetsbyrået AFP at han vil levere inn en anke dersom departementet bestemmer seg for å utlevere klienten hans. Refugio har sagt at han vil motsette seg utlevering, med mindre USA kan forhandle om gode soningsvilkår for Guzmán. Amerikanske myndigheter sier på sin side at det er uaktuelt å forhandle og regner med at narkobaronen blir utlevert i løpet av noen måneder eller mot slutten av året.

Les også: Pågrepede «El Chapo» ville lage film om seg selv

Guzmán har to ganger tidligere rømt fra høysikkerhetsfengsler, blant annet gjennom en tunnel hjelperne hans hadde gravd. For halvannen uke siden ble han overraskende flyttet til et fengsel i grensebyen Ciudad Juárez. Det utløste spekulasjoner om hvorvidt en utlevering var nært forestående. Myndighetene i Mexico sier overføringen var et resultat av en oppgradering av sikkerheten i fengselet Altiplano, som Guzmán rømte fra i juli i fjor. Etter et halvt år på rømmen, ble han pågrepet igjen i januar.

Les også: «El Chapo» er pågrepet

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus