Snowden-dokumenter åpnes for journalister

Edward Snowden måtte delta via videolink da han ble tildelt Bjørnsonprisen i fjor. Arkivfoto: Svein Ole Ekornesvåg / NTB scanpix
Edward Snowden måtte delta via videolink da han ble tildelt Bjørnsonprisen i fjor. Arkivfoto: Svein Ole Ekornesvåg / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

De hemmelige dokumentene Edward Snowden tok fra amerikansk etterretning, skal gjøres tilgjengelige for journalister og organisasjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nyhetsnettstedet The Intercept kunngjorde mandag at det vil «invitere journalister utenfra, også fra utenlandske medier, for å samarbeide om å utforske Snowden-arkivet». The Intercept er startet av Glenn Greenwald, som var en del av teamet som intervjuet Snowden i 2013.

Det ble opptakten til avsløringene, som blant annet har dokumentert meget omfattende overvåking, gjennomført av amerikanske NSA og flere andre etterretningstjenester.

Les også: Edward Snowden går til sak mot den norske staten

Å invitere inn flere til å samarbeide om å saumfare dokumentene, kan bety at det vil komme langt flere avsløringer fra dokumentsamlingen Snowden sikret seg før han rømte fra USA og fra myndighetene i landet. I hjemlandet er han siktet for spionasje og for å ha stjålet statshemmeligheter. Etter å ha flyktet via Hongkong, har han bodd i Moskva siden dokumentene ble kjent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Edward Snowden får Bjørnsonprisen

– Fra vi begynte å skrive om innholdet i arkivet, har en viktig del av vår innfallsvinkel vært å jobbe sammen med utenlandske og andre amerikanske mediehus i stedet for å holde alt materialet for oss selv, sier Greenwald.

– Vi har delt dokumenter med over 20 medieorganisasjoner, og journalister i en rekke land har dermed jobbet med og skrevet om Snowden-arkivet.