Duterte ønsker kommunistleder velkommen hjem

Filippinenes påtroppende president Rodrigo Duterte sier han vil søke en forhandlingsløsning med landets kommunist-gerilja.
Filippinenes påtroppende president Rodrigo Duterte sier han vil søke en forhandlingsløsning med landets kommunist-gerilja. Foto: Erik De Castro / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lederen for kommunistgeriljaen på Filippinene er velkommen til å reise hjem etter nesten 30 år i eksil, sier landets påtroppende president Rodrigo Duterte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lederen og grunnleggeren av kommunistgeriljaen NPA, Jose Maria Sison, sa på Facebook at han håpet han kunne komme hjem igjen etter valget av Duterte til ny president. Han har hatt kontakt med Duterte mens han har bodd i eksil i Nederland.

Duterte sa mandag at han fortsatt er kommunistenes fiende, men at han rekker ut en hånd i fred og håper de kan snakke sammen. Tidligere sa han at det ville være viktig for en fredsløsning at Sison kom hjem.

– Ja, han er velkommen. Jeg er glad han sier han vil hjem. Jeg vil gjerne snakke med ham om å løse problemene med opprøret, sa Duterte, som også antydet at kommunister kunne bli tatt inn i regjeringen hans.

Forhandlinger

Kommunistopprøret har vart i over 30 år og har kostet minst 30.000 mennesker livet. NPA-geriljaen har trolig mindre enn 4.000 soldater, langt mindre enn de 26.000 den hadde på 80-tallet, men den har fortsatt støtte i det fattige sør.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I perioder har det vært fredsforhandlinger mellom NPA og filippinske myndigheter, der også Norge har vært blant tilretteleggerne. De siste forhandlingene ble avbrutt av president Benigno Aquino i 2013.

Duterte, som har vært ordfører i Davao sør i landet i 20 år, er den første presidenten som kommer fra den sørlige delen av landet. Flere eksperter tror dette vil gi ham fordeler i innsatsen for også å få en slutt på det muslimske opprøret i landet.

Blant de mest ytterliggående opprørsgruppene er islamistgeriljaen Abu Sayyaf, som holder nordmannen Kjartan Sekkingstad som gissel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Duterte vil forandre grunnloven

Stor inntektskilde

Antropologen Arne Røkkum, som er en av Norges fremste eksperter på forholdene sør på Filippinene, har i et tidligere intervju med NTB fortalt at geriljaen ikke fører en religiøs kamp, men først og fremst ser på gisler som en inntektskilde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er kriminalitet, men også politikk. De bruker løsepenger for å kjøpe tilhengere og sikre seg kontroll over områder, sa Røkkum.

Abu Sayyaf ble dannet av Osama bin-Ladens saudiarabiske svoger Mohammed Jamal Khalifa i 1991.

De har tatt gisler i snart 20 år og innkassert store beløp i løsepenger. De fleste løslates før eller senere, men gisler har blitt halshogd for å understreke at geriljaen mener alvor. I slutten av april ble det canadiske gisselet John Ridsdel, som ble bortført sammen med Sekkingstad fra et feriehotell på øya Samal, halshogd.

Duterte har oppfordret gisseltakerne til å sette fri både Sekkingstad og canadiske Robert Hall etter at Abu Sayyaf sendte ut en ny video hvor de truer med å drepe minst en av dem om ikke løsepenger blir utbetalt innen 13. juni.

Les også: Duterte erklærer seier på Filippinene

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kontroversiell

Duterte har lovet å løse Filippinenes dype problemer med kriminalitet og fattigdom på seks måneder, blant annet ved å drepe tusener av kriminelle.

Den påtroppende presidenten kom også med en rekke andre kontroversielle uttalelser i løpet av valgkampen.

Han kalte paven en sønn av en hore og vitset med at han gjerne skulle ha vært med da ei australsk misjonær ble voldtatt og drept. Hans egen talsmann kalte uttalelsene en strategi for å sikre stemmer.