Meny

Solberg: – Veldig bra dag for Norden

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Økt russisk militæraktivitet var et sentralt tema da Erna Solberg (H) og de andre nordiske lederne besøkte Det hvite hus. Det sjeldne toppmøtet var preget mer av enighet og hygge enn harde politiske diskusjoner.

Det sto høyt på Solbergs dagsorden å få oppmerksomhet hos amerikanerne for Norges spesielle situasjon. Hun brukte anledningen til å minne om Norges posisjon utenfor EU, og tok opp sikkerhetspolitiske spørsmål.

– USA har fått et veldig tydelig blikk på at noen land står utenfor EU, og at Norge har en samarbeidsplattform direkte med USA. Jeg tror det er veldig tydelig at USA ser på Norge som et land som særlig på det sikkerhetspolitiske området, er en tett samarbeidspartner, sa Solberg etter møtet med Obama.

– Det var et godt møte, som understreker de tette båndene mellom våre land. Vi forsterker forpliktelsene våre, sa statsministeren.

Bekymret over Russland

Obama tok opp forholdet til Russland som første punkt da han oppsummerte møtet med Erna Solberg, Sveriges statsminister Stefan Löfven, Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen, Islands statsminister Sigurdur Ingi Jóhannsson og Finlands president Sauli Niinistö i Det hvite hus.

– Vi står sammen i vår bekymring for Russlands økende, aggressive militære nærvær og holdning i den baltisk-nordiske regionen, sa Obama.

Han understreket også at landene står sammen i sin fordømmelse av Russlands annektering av Krim og beskrev møtet som produktivt.

– Det var et nyttig og godt møte. Det eneste problemet vi har er at vi er for enige, sa han lattermildt til pressen.

God stemning

Tidligere fredag åpnet Obama toppmøtet med å understreke hvor viktige de nordiske landene er som samarbeidspartnere. Han omtalte de fem landene som gode venner.

– Jeg har invitert dere hit i dag fordi det er lett å ta sine beste venner for gitt. Det akter ikke jeg å gjøre, sa presidenten.

I sin åpningstale til møtet fikk den norske statsministeren Obama til å le med en vits om amerikanere på ski.

– For noen uker siden hadde vi gleden av å ønske amerikanske gjester velkomne til Norge under vår årlige NATO-øvelse Cold Response. Øvelsen er svært nyttig, men jeg må ærlig innrømme at et av høydepunktene er å se de amerikanske marinesoldater lære å stå på ski, sa Solberg.

Også Obama holdt en lett tone under sitt åpningsinnlegg, og ønsket blant annet velkommen på både norsk, svensk og finsk.

Les også: Solberg løsnet latteren hos Obama

Festmiddag

Etter å ha møtt blant andre utenriksminister John Kerry til lunsj midt på dagen, var de nordiske statslederne sammen med sine ektefeller invitert til en festmiddag i Det hvite hus. Obama hadde Solberg til bords.

– Det var en veldig hyggelig middag. Jeg fikk snakket med Obama om utviklingen i USA, og han var opptatt av utviklingen i våre land. Vi fikk blant annet snakket litt om Arktis og utfordringene der, men vi fikk heldigvis også snakket om litt som ikke handlet om politikk, sier Solberg.

Til stede på middagen var prominente gjester fra både det politiske og det kulturelle miljøet. Blant stjernene som var på plass var komiker Will Ferrell, talkshow-kongen David Letterman og den svenske Hollywood-stjernen Joel Kinnaman.

Obama hadde gjort sin hjemmelekse om Norge og fikk hele festsalen, for anledningen i et telt på plenen foran Det hvite hus, til å le da han snakket om sakte-TV i et land som ser på peis som brenner på TV og Bergensbanen minutt for minutt.

En lattermild president fortsatte å spøke fra scenen om de nordiske landene som krangler om hvilket land som er lykkeligst, eller hvor julenissen egentlig kommer fra.

Les også: Obama serverer Erna en fiskebåt

En god dag for Norden

Etter en lang dag som har sirkulert i og rundt Det hvite hus og president Barack Obama, konkluderer statsminister Erna Solberg overfor NTB med at dette var en god dag for de nordiske landene.

– Dette har vært en veldig bra dag for oss. Den har vist våre felles interesser, og hva vi står for. Den har også vist hva Obama og USA står for, og at de har en sterk tilknytning til Europa og vår situasjon, sier Erna Solberg.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus