Meny

Hizbollah-leder drept i Syria

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen som antas å ha ledet den libanesiske Hizbollah-militsens krigføring i Syria, er blitt drept.

Mustafa Badreddine (55) omtales som den øverste lederen for Hizbollahs militær styrker i Syria, som kjemper sammen med de syriske regjeringsstyrkene.

I en uttalelse fra militsen heter det at Badreddine ble drept i en eksplosjon i nærheten av flyplassen ved Damaskus. Om det var et flyangrep eller noe annet som forårsaket eksplosjonen, er ikke kjent.

– En kommandant som har lidd martyrdøden, har sluttet seg til kolonnen av andre ledere som er blitt martyrer, sier Hizbollah-politikeren Hussein Haj Hassan, som sitter i Libanons regjering

– Trolig ikke Israel

TV-kanalen Al-Mayadeen i Beirut, som har nær kontakt med Hizbollah, meldte først at Badreddine var drept i et israelsk luftangrep. Denne saken ble etter hvert fjernet av Al-Mayadeen, og den israelske avisa Haaretz skriver at Israel neppe var ansvarlig for dødsfallet.

Badreddine er blitt hevdet å være den øverste lederen for alle Hizbollahs væpnede styrker. Men om han faktisk hadde denne posisjonen, er omstridt. Militsen skal aldri offisielt ha utnevnt noen etterfølger etter den militære toppsjefen Imad Mugniyah – Badreddines svoger – som ble drept i et bombeangrep i Damaskus i 2008.

Badreddine antas å ha fungert som rådgiver for Hizbollahs øverste leder Sayyed Hassan Nasrallah, og de to skal sammen ha planlagt gruppens militære operasjoner i Syria.

Les også: Profilert Hizbollah-kriger drept i rakettangrep

Viktig Assad-alliert

Sammen med tre andre menn var Badreddine stilt for retten in absentia for attentatet mot Libanons tidligere statsminister Rafiq Hariri i 2005.

Hariri og 22 andre mennesker ble drept i dette angrepet, og rettssaken pågår fortsatt ved Haag-domstolen i Nederland. Hizbollah benekter imidlertid å ha hatt noe med attentatet å gjøre.

Badreddine var også mistenkt for å ha vært involvert i bombeangrepene mot USAs og Frankrikes ambassader i Kuwait i 1983. Myndighetene i USA førte ham opp på en liste over ettersøkte terrorister i 2012, og framhevet da hans rolle som antatt øverstkommanderende for Hizbollah i Syria.

Sammen med Russland og det sjiamuslimske regimet i Iran er sjiamuslimske Hizbollah en av de viktigste militære støttespillerne til Syrias president Bashar al-Assad. Militsens krigføring i Syria har utløst sterke reaksjoner i flere arabiske land, og Den arabiske liga stemplet tidligere i år Hizbollah som en terrororganisasjon.

Les også: – Syrias hær og Hizbollah angriper stor grenseby

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus