Brannfaren øker når klimaet endres i Canada

Flammer og røyk stiger opp bak en bil på en vei utenfor Fort McMurray forrige helg. Foto: Mark Blinch / Reuters / NTB scanpix
Flammer og røyk stiger opp bak en bil på en vei utenfor Fort McMurray forrige helg. Foto: Mark Blinch / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Klimaendringene har økt skogbrannfaren i Canada, hvor flammene ved oljebyen Fort McMurray fortsatt er ute av kontroll.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste dagene har kjøligere og våtere vær gjort det lettere å bekjempe brannen. Men den er fortsatt ute av kontroll, og i ferd med å spre seg østover.

Rundt 2.400 bygninger er blitt flammenes rov, og hele byens befolkningen på 100.000 innbyggere er evakuert. Noen av dem måtte flykte gjennom tykk røyk på veier hvor det brant i veikantene.

Les også: Tusenvis av skogbrannrammede evakuert i kolonner

Ingen vet hva som utløste brannen, men temperaturene var rekordhøye og jordsmonnet uvanlig tørt. Mange forskere har påpekt at skogbrannfaren etter alt å dømme har økt over tid på grunn av klimaendringene.

– Dette er et eksempel på det vi forventer når klimaet endrer seg, sa den canadiske skogbranneksperten og professoren Mike Flannigan nylig.

Les også: Over 80.000 evakuert fra skogbrann i Canada

I flere tiår har forskere gitt advarsler om at den globale oppvarmingen vil øke brannfaren i barskogbeltet som strekker seg gjennom Russland, Skandinavia, Alaska og Canada.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus