Fant en 15-åring en tapt mayaby?

Ved hjelp av satellittbilder fra den kanadiske romfartsorganisasjonen og Google Earth-kart fant en kanadisk 15-åring det som kan være en ukjent mayaby. Foto: Canadian Space Agency.
Ved hjelp av satellittbilder fra den kanadiske romfartsorganisasjonen og Google Earth-kart fant en kanadisk 15-åring det som kan være en ukjent mayaby. Foto: Canadian Space Agency.

En 15 år gammel kanadisk gutt kan ha påvist viktige arkeologiske levninger i Mellom-Amerika ved hjelp av satellittfoto og mayaenes astronomi. Mens noen forskere jubler, kaller andre det søppelvitenskap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

William Gadoury fra Quebec fremmet teorien om at mayaene valgte hvor sivilisasjonens byer skulle grunnlegges på bakgrunn av stjernetegn.

Han fant maya-byer nøyaktig på linje med stjernene i kulturens viktigste stjernebilder.

Ved nærmere studie av kartet oppdaget han at det «manglet» en by fra et stjernebilde med tre stjerner, melder The Independent.

Les også: Machu Picchus nabo

Ved hjelp av satellittbilder fra den kanadiske romfartsorganisasjonen (CSA) og Google Earth-kart fant han ut hvor byen til den tredje stjernen «burde ligge».

William har døpt den hittil uutforskede byen i Yucatan-jungelen i Mexico K'aak Chi, «Ildmunnen».

Området har vært vanskelig å studere på grunn av tett vegetasjon, men satellittbildene viste rette linjer som «skilte seg ut», forklarer Daniel De Lisle fra den kanadiske romfartsorganisasjonen til The Independent.

Andre bilder har antydet et nettverk av gater, og det som kan vise seg å være en pyramide, sier doktor Armand La Rocque, fra New Brunswick-universitetet til avisen.

– Sammenlagt har vi mange indikasjoner på at det kan være en mayaby i området.

Les også: Sjekk detaljene i inkabyen Machu Picchu

Dr La Rocque mener Williams mulige oppdagelse kan føre til at arkeologer finner andre mayabyer med tilsvarende metoder.

Oppdagelsen offentliggjøres i et vitenskapelig tidsskrift, og gutten legger frem sine funn ved den internasjonale forskningskonferansen i Brasil til neste år.

Ikke alle er like begeistret for funnet, melder Dagbladet.

– Hele greia er bare rot, et grusomt eksempel på «søppelvitenskap» som detter ut på internett i fritt fall, skriver David Stuart, som har doktorgrad i antropologi og har studert mayasivilisasjonen i mange år, på sin Facebook-side.

Geoffrey Braswell ved universitetet i San Diego, tviler også på at 15-åringen har gjort et viktig arkeologisk funn. Han tror William har funnet noe helt annet enn pyramider fra mayasivilisasjonen, som en forlatt maisåker eller marihuanaplantasje, skriver Dagbladet.

Flere av de kritiske røstene, berømmer William for hans enorme interesse for vitenskap og maya-kulturen, men kritiserer CSA for å konkludere for raskt.

Mayasivilisasjonen var en førkolumbiansk sivilisasjon i Mellom-Amerika. Varte fra cirka 1500 f.Kr. til 1524 e.Kr.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus