Rousseff suspenderes

Demonstranter utenfor nasjonalforsamlingen håper at presidenten stilles for riksrett.
Demonstranter utenfor nasjonalforsamlingen håper at presidenten stilles for riksrett. Foto: Paulo Whitaker / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Brasils president Dilma Rousseff er suspendert fra sitt verv etter at flertall av senatorene i nasjonalforsamlingen stemte for å åpne riksrettssak mot henne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om riksrettssaken mot Dilma Rousseff

• Brasils president Dilma Rousseff anklages for å ha trikset med nasjonalregnskapet i forkant av presidentvalget i 2014, der Rousseff ble gjenvalgt.

• 17. april vedtok underhuset i nasjonalforsamlingen å stille henne for riksrett. Den 6. mai stemte en komité i overhuset, senatet, for det samme.

• Senatet har det endelige ord i spørsmålet, og torsdag stemte et flertall av senatorene for riksrett.

• Rousseff er dermed suspendert fra posten som president i 180 dager mens riksrettssaken behandles. Visepresident Michel Temer tar over.

• Hvis Rousseff kjennes skyldig i riksrettssaken, er det opp til senatet å avgjøre om hun skal avsettes. En fellende dom krever to tredels flertall.

Presidenten skal ved 15-tiden norsk tid komme med en uttalelse til mediene, skriver avisen O Globo.

Rousseff skal, når hun kommer med sin kunngjøring, også formelt oppløse den nåværende regjeringens sammensetning. Det er ventet at kun sportsminister Ricardo Leyser vil få fortsette. Begrunnelsen er hans ansvar for sommer-OL, som går av stabelen i august.

Forgjeves

Rousseff har kjempet innbitt til siste slutt i håp om å unngå avstemningen om riksrett. Men det siste forgjeves forsøket onsdag førte ikke fram, og høyesterett ga grønt lys for at overhuset i nasjonalforsamlingen kunne fortsette den planlagte debatten og påfølgende avstemningen.

Etter snart ett døgn med taler og flagging av ståsted, tok senatorene endelig fatt på selve avstemningen i løpet av morgentimene torsdag. 55 av dem stemte for å åpne riksrettssak mot Rousseff. 22 stemte imot, og hun ble dermed suspendert fra presidentvervet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Brasils president tømte kontoret

Visepresidenten overtar

I løpet av Rousseffs suspensjon tar visepresident Michel Temer over som fungerende president.

For å unngå maktvakuum er det også ventet at han, når han ventelig blir formelt utnevnt senere torsdag ettermiddag, vil presentere sammensetningen av den nye regjeringen.

O Globo påpeker at det for Temer vil være viktig å signalisere normalisering så raskt som mulig, både for å roe finansmarkedene og for å berolige folk flest som er avhengige av sosiale programmer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Rousseff søker støtte i FN

Seks måneder

Avisen O Estado de S. Paulo skriver at Rousseff onsdag benyttet anledningen til å tømme kontorene og forberede seg på å måtte sitte på sidelinjen i opptil seks måneder mens riksrettssaken er under behandling.

Riksrettssaken kommer på bordet som følge av at Rousseff anklages for å ha jukset med nasjonalregnskapet før hun ble gjenvalgt som president i 2014.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange brasilianere holder henne også ansvarlig for det økonomiske kaoset og den massive korrupsjonsskandalen knyttet til det statlige oljeselskapet Petrobras.

Les også: Rousseff lover å kjempe lang kamp mot riksrettssak

Hun nekter for å ha gjort noe galt og har flere ganger forsøkt å stanse forsøkene på å bli stilt for riksrett. Prosessen har underveis tatt så mange uventede vendinger at brasilianere refererer til den som virkelighetens utgave av Netflix-serien «House of Cards».

Korrupsjonsanklaget opposisjonsleder

Samtidig som riksrettsprosessen er underveis, åpnet Brasils høyesterett torsdag for korrupsjonsgransking av senator Aecio Neves, opposisjonslederen som så vidt tapte mot Rousseff i presidentvalget i 2014.

Neves anklages for hvitvasking og for å ha mottatt bestikkelser. Han er blant senatorene som støtter riksrettssak mot Rousseff.