FN-forslag om maktbruk fra fredsbevarende styrker

Rwanda og Nederland som har deltatt på hver sin side i de mest feilslåtte operasjonene til FNs fredsbevarende styrker, foreslo onsdag at FN-styrkene bør kunne bruke mer makt for å forsvare sivile i konflikter. Her den nederlandske utenriksministeren Bert Koenders med en politimann i Mali der de viser pass fra landet under et EU-besøk i april. Foto: Joe Penney / Reuters / NTB scanpix
Rwanda og Nederland som har deltatt på hver sin side i de mest feilslåtte operasjonene til FNs fredsbevarende styrker, foreslo onsdag at FN-styrkene bør kunne bruke mer makt for å forsvare sivile i konflikter. Her den nederlandske utenriksministeren Bert Koenders med en politimann i Mali der de viser pass fra landet under et EU-besøk i april. Foto: Joe Penney / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

To land som har deltatt på hver sin side i de mest feilslåtte operasjonene til FNs fredsbevarende styrker, foreslo onsdag at FN-styrkene bør kunne bruke mer makt for å forsvare sivile i konflikter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Initiativet fra Rwanda og Nederland er et forsøk på å overbevise land som bidrar til FNs fredsbevarende styrke, om å godta mer konkret handling og hurtigere inngripen – i stedet for å ha tilhold bak høye murer i FN-baser.

– Det blå flagget må stå for beskyttelse, og det gjør ikke alltid det, sa den nederlandske utenriksministeren Bert Koenders i FN-hovedkvarteret i New York.

De nederlandske FN-styrkenes manglende forsvar av bosniske muslimer i Srebrenica i juli 1995 har vært en kilde til skam for Nederland, som nylig har returnert til FNs fredsbevarende styrker ved å sende soldater til Mali.

På FN-møtet ble landene oppfordret til å slutte seg til de såkalte Kigali-prinsippene , et løfte om at soldater på oppdrag for FN vil gå til militær aksjon mot «væpnede utøvere med klar fiendtlig hensikt om å skade sivile.»

– Vi starter en bevegelse i dag. Feilene fra vår fortid skal ikke diktere vår fremtid, sa Rwandas ambassadør Eugene-Richard Gasana, som understreket at målet var å redde liv.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus