Lunken mottakelse fra USA til fransk fredsinitiativ

USA virker motvillige til å støtte en fransk plan om å starte opp igjen den israelsk-palestinske fredsprosessen med en stor konferanse senere i mai. USAs utenriksminister John Kerry (til høyre) var i Paris mandag der han møtte sin franske kollega Jean-Marc Ayrault (til venstre). Foto: Charles Platiau / Reuters / NTB scanpix
USA virker motvillige til å støtte en fransk plan om å starte opp igjen den israelsk-palestinske fredsprosessen med en stor konferanse senere i mai. USAs utenriksminister John Kerry (til høyre) var i Paris mandag der han møtte sin franske kollega Jean-Marc Ayrault (til venstre). Foto: Charles Platiau / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

USA virker motvillig til å støtte en fransk plan om å starte opp igjen den israelsk-palestinske fredsprosessen med en stor konferanse i Paris senere i mai.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det amerikanske utenriksdepartementet kunne onsdag ikke si om utenriksminister John Kerry vil delta på møtet som er planlagt i Paris 30. mai.

Fra eksperthold er det ventet at USA neppe vil tillate Frankrike å overta en sak som amerikanske myndigheter tradisjonelt sett oppfatter som sin egen.

– Vi er fortsatt bekymret for den videre kampen på bakken, og vi ønsker alle ideer som kan gjøre noe med dette, velkomne. Når det gjelder konferansen 30. mai er det ikke tatt noen avgjørelse om å delta. Vi er fortsatt i samtaler med franske og andre internasjonale partnere om møtet, sier Elizabeth Trudeau, som er talskvinne for det amerikanske utenriksdepartementet.

Les også: Biden «overveldende frustrert» over Israel

Kerry var mandag i Paris, der han møtte sin franske kollega Jean-Marc Ayrault, og viseutenriksminister Antony Blinken var der igjen onsdag.

Frankrikes statsminister Manuel Valls besøker Israel og de palestinske områdene denne måneden for å prøve å få partene interessert i det franske initiativet. Men Israel motsetter seg planen om å samle ministre fra 20 land i Paris og insisterer på at fred bare kan skapes gjennom direkte samtaler med palestinerne.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus