Britene frykter ny Nord-Irland-terror

Britisk sikkerhetstjeneste mener faren for terroraksjoner fra grupper i Nord-Irland er økende. Foto: Luke Macgregor (Reuters / NTB scanpix)
Britisk sikkerhetstjeneste mener faren for terroraksjoner fra grupper i Nord-Irland er økende. Foto: Luke Macgregor (Reuters / NTB scanpix)

Britisk sikkerhetstjeneste frykter nye terroraksjoner knyttet til striden i Nord-Irland og oppjusterer trusselnivået fra «moderat» til «betydelig».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette innebærer at det er «stor mulighet» for terroraksjoner i England, Skottland og Wales, melder BBC.

Innenriksminister Theresa May sier at trusselnivået, som sikkerhetstjenesten MI5 setter, avspeiler «en fortsatt trussel om aksjoner fra republikanske dissidenter».

Faren for terroraksjoner i Nord-Irland ansees for å være «alvorlig», noe som innebærer at det er «stor sannsynlighet» for en aksjon, opplyser May.

– Folk må fortsatt være på vakt og melde fra til politiet om enhver mistenkelig aktivitet, sier hun.

Les også: Nord-Irland får sin første kvinnelige førsteminister

Den irske republikanske hær (IRA) grep til våpen i sin kamp for løsrivelse fra Storbritannia i 1916, en kamp som pågikk helt frem til 2005.

Den britiske provinsen fikk gjeninnført selvstyre i 2007 da de største partiene på katolsk og protestantisk side ble enige om en maktdeling.

Flere utbrytergrupper fra IRA har fortsatt med sporadiske angrep og aksjoner, blant dem New IRA som påtok seg ansvaret for drapet på en fengselsbetjent i mars og som samme måned truet med å «bringe krigen hjem til den gamle fienden av vår nasjon».

Sist trusselnivået knyttet til Nord-Irland ble hevet til «betydelig» i Storbritannia, var i 2010. To år senere ble nivået redusert til moderat igjen.

Faren for internasjonal terror i Storbritannia blir også ansett for å være «alvorlig».

Les også: Mann skadd i bombeeksplosjon i Belfast

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus