Ektepar i 70-årene ble foreldre for aller første gang

Ved hjelp av prøverørsbefruktning fikk indiske Mohinder Singh Gill (79) og Daljinder Kaur (70) endelig sitt kjærlighetsbarn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Først etter å ha vært gift i 46 år fikk paret barn, og det 20 år etter at Daljinder Kaur kom i overgangsalderen.

Unnfangelsen ble muliggjort av fertilitetsklinikken National Fertility and Test Tube Baby Centre i Haryana i India som hjalp paret med prøverørsbefruktning.

Etter å ha forsøkt siden 2013 ble befruktningen vellykket i juli i fjor, og 19. april i år kom lille Arman Singh til verden, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Les også: Oldemor fikk vite at hun var gravid med tvillinger

– Suksessfulle med eldre kvinner

De har endelig fått sitt kjærlighetsbarn, og er svært lykkelige. Om de rekker å få noen kjærlighetsbarnebarn, er heller tvilsomt. Foto: Narinder Nanu (AFP Photo / NTB Scanpix)
De har endelig fått sitt kjærlighetsbarn, og er svært lykkelige. Om de rekker å få noen kjærlighetsbarnebarn, er heller tvilsomt. Foto: Narinder Nanu (AFP Photo / NTB Scanpix)

Dette er andre gang en kvinne på 70 år har fått barn med hjelp fra National Fertility and Test Tube Baby Centre i Haryana i India, ifølge den indiske avisen Hindustan Times. Første gang var i 2006. I 2008 fikk en 66 år gammel kvinne trillinger med klinikkens hjelp.

– Vi har vært suksessfulle med prøverørsbefruktning hos eldre kvinner, men ikke alle er i stand til å unnfange. I hennes tilfelle (Daljinder Kaur, red. anm.) måtte jeg sende henne til en kardiolog for å få godkjent prosedyren, samt gjennomføre en rekke andre tester for å finne ut om helsen hennes var god nok, sier doktor Anurag Bishnoi, embryolog og eier av fertilitetsklinikken, ifølge Hindustan Times.

Les også: India åpner for å avkriminalisere homosex

Barn utsatt på grunn av familiekonflikt

Helt siden paret var nygift, har de slitt med å få barn på egen hånd. Men legebesøk ble stadig utsatt på grunn av en familiekonflikt som var oppe i retten flere ganger.

– Det var pinlig at vi ikke var i stand til å få barn, uten tvil, men vi har vært opptatt med rettssaker hele livet, og har nesten ikke hatt tid til å tenke over det, sier den nybakte faren Mohinder Singh Gill, ifølge Hindustan Times.

Les også: Kvinner som har skiftet kjønn, kan få rett til å bli gravide

Kunne ikke skjedd i Norge

For å kunne få assistert befruktning i Norge må du være gift eller samboer i et ekteskapslignende forhold. Men det finnes ingen lover i Norge som setter en øvre aldersgrense for prøverørsbefruktning.

I Norge er imidlertid eggdonasjon forbudt, og det setter begrensninger for hvem som kan få assistert befruktning. Når en kvinne kommer i overgangsalderen får hun ikke lenger egne egg som kan befruktes, og kan derfor ikke få assistert befruktning.

I Danmark, hvor eggdonasjon er lovlig, har de en øvre aldersgrense på 45 år for prøverørsbefruktning.

Les også: Flere lesbiske blir gravide i Norge

(Kilde: Bioteknologirådet)