Meny

Dronning Elizabeth omtalte kineserne som «svært uhøflige»

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dronningens misnøye med kinesernes oppførsel under fjorårets statsbesøk ble fanget på film.

Dronning Elizabeth kom med en uheldig bemerkning foran kameraene under en hagefest ved Buckingham Palace tirsdag. Under en samtalte med oberstløytnant Lucy D'Orsi sa dronningen at den kinesiske delegasjonen hadde vært svært uhøflige mot den britiske ambassadøren i Kina, Barbara Woodward.

D'Orsi hadde ansvaret for politioperasjonen under presidents Xi Jinpings statsbesøket i Storbritannia i oktober 2015. Hun var blitt «svært, svært tilsidesatt av kineserne, men hun klarte å holde fatningen og utøvde sitt oppdrag», sa en funksjonær til dronningen.

Les også: Dronning Elizabeth fyller 90 år

«Uflaks» og «Svært uhøflig»

Dronningen kommenterte at det var uflaks å få ansvar for en slik oppgave. D'Orsi svarte at tiden rundt statsbesøket var en prøvelse for henne.

– Det var på det tidspunktet at de forlot Lancaster House og sa til meg at resten av besøket var over, og jeg følte ...

– De var svært uhøflige overfor ambassadøren, sa dronningen.

– Det var de. Jeg synes det var veldig uforskammet og udiplomatisk, svarte D'Orsi.

Les også: Dronning Elizabeth setter verdensrekord: – Ikke noe hun ønsker å feire

Vil ikke kommentere hendelsen

Buckingham Palace vil ikke kommentere det som omtales som dronningens private samtaler. Besøket var en stor suksess, ifølge kongehuset. Heller ikke kinesiske myndigheter har sagt noe om saken.

Les også: Australske politikere vil si farvel til dronningen

– Fantastisk korrupte land

Tirsdag var det statsminister David Cameron som skapte overskrifter da han ville skape blest om en stor, internasjonal konferanse mot korrupsjon i London. I en samtale med dronning Elizabeth kunngjorde han at «ledere fra noen fantastisk korrupte land» skal delta – som Nigeria og Afghanistan.

– Kanskje to av de mest korrupte landene i verden, slo Cameron fast i samtalen, som ble fanget opp av TV-kameraer og sendt på lufta av ITN.

Dronningens svar høres ikke, men Cameron fortsatte ifølge Reuters med å understreke at konferansen skal gå for åpne dører.

– Alt må være åpent. Alt skal skje foran pressen. Det kan bli interessant, sa han.

Les også: Vil stanse «svermene av folk»

Dronningens ektemannen tabbet seg ut foran kameraet

Det er ikke første gang det britiske kongehuset gjør en glipp foran kamerane. Det kokte over for Dronning Elizabeths ektemann, under 75-årsmarkeringen av «Battle og Britain» der det britiske Royal Air Force kriget mot nazistenes Luftwaffe i 1940. Da deltagerne skulle fotograferes, mistet han tålmodigheten og freste: «Bare ta det j***a bildet».

Heller ikke den gang ønsket Buckingham Palace å kommentere.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus