Meny

Danmark ønsket formelt samarbeid med leiesoldater

Bare uker etter at leiesoldatene til den amerikanske paramilitære styrken Blackwater drepte 17 sivile i Bagdad i 2007, forsøkte Danmark å innlede et formelt samarbeid med sikkerhetsselskapet. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare uker etter at leiesoldatene til den amerikanske paramilitære styrken Blackwater drepte 17 sivile i Bagdad i 2007, forsøkte Danmark å innlede et formelt samarbeid med sikkerhetsselskapet, ifølge Politiken.

Forespørselen ble avvist av USA, skriver den danske avisa.

Blackwater ble engasjert av amerikanerne til å håndtere en stor del av sikkerheten i Bagdad. Derfor var de danske styrkene som beskyttet ambassaden og diplomatene, i tett kontakt med selskapets paramilitære. Forsvarsministre har i det danske Folketinget fastholdt at det var et uformelt samarbeid. En redegjørelse fra Værnsfælles Forsvarskommando, som forsvarsminister Peter Christensen (V) har sendt til forsvarskomiteen, tyder imidlertid på noe annet.

På side sju skriver forsvarskommandoen: «Det ble på taktisk nivå i oktober 2007 fremmet et ønske om et formalisert samarbeid i forhold til støtte fra innsatsstyrken ved Regional Security Office, som ble drevet av Blackwater. Dette ønsket ble avvist av den amerikanske ambassaden i oktober 2007, dit den danske ambassadøren rettet sin forespørsel».

Det fremgår ikke hvorfor amerikanerne avviste det danske ønsket. Danmarks forhold til Blackwater har vært i søkelyset det siste halvåret, etter at det kom fram at danske soldaters kontakt med sikkerhetsselskapet var langt mer omfattende enn først antatt.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus