Brødre får verdig begravelse 80 år etter sin død

<p>40 år etter borgerkrigen i Spania har en domstol åpnet for å åpne massegravene etter fascismens ofre som - utrolig nok - ligger samme sted som diktatoren Francos mausoleum.</p>
40 år etter borgerkrigen i Spania har en domstol åpnet for å åpne massegravene etter fascismens ofre som - utrolig nok - ligger samme sted som diktatoren Francos mausoleum. Foto: Andrea Comas / Reuters

Familien til to brødre som ble drept i Den spanske borgerkrigen på 1930-tallet, har fått medhold i at deres levninger kan fjernes fra et minnested som også huser diktatoren Francisco Franco.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

40 år etter hans død legger munker fortsatt ned blomster på gravstedet til den fascistiske diktatoren Francisco Franco i «De falnes dal» (El Valle de los Caidos), like utenfor Madrid.

Paradoksalt nok er dette også gravstedet til titusenvis av hans motstandere som døde under Den spanske borgerkrigen på 1930-tallet.

Mandag ble det avsagt en potensielt historisk dom i Spania. Da fikk familien til brødrene Manuel og Antonio Ramiro Lapena rettens medhold i at krypten med deres levninger kunne åpnes, og at de dermed kan få «en verdig begravelse», skriver den britiske avisen The Telegraph.

Les også: Slik hedrer Spania sin Franco

Brødrenes ble fjernet fra en massegrav i Zaragosa og i 1959 plassert i dalen utenfor Madrid. Gravstedet blir holdt ved like av katolske benediktinermunker og på fjellet i bakgrunnen er det plassert et 150 meter høyt kors.

Det var Franco som fikk plassert anlegget i dalen og bestemte at døde fra begge sider av borgerkrigen skulle samles der. At hans eget mausoleum også ligger der, har naturlig nok vært sterkt omstridt.

Fortsatt har man ikke identifisert og funnet 100.000 døde etter borgerkrigen i Spania.

Les også: Vil grave opp Franco

I 2011 anbefalte en kommisjon at Francos grav skulle flyttes fordi man mente det kunne gjøre minnestedet mindre politisk, men dette ble ikke fulgt opp av den da konservative spanske regjeringen.
– Beslutningen åpner muligheten for at vi kan få åpnet kryptene og gjort en teknisk vurdering, sier forskeren Paco Farrandiz til avisen.

Jaime Alonso, som representerer Franco-stiftelsen, mener derimot at avgjørelsen av «tåpelig» og er en del av en kampanje mot diktatorens regime.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus