Bob Dole støtter Trump, men andre vil ikke

BLE IKKEP RESIDENT: Bob Dole støtter nå Donald Trumps presidentkandidatur. Her fra hans egen valgkamp i 1996.
BLE IKKEP RESIDENT: Bob Dole støtter nå Donald Trumps presidentkandidatur. Her fra hans egen valgkamp i 1996. Foto: Stringer / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Washington (NTB): Den tidligere republikanske presidentkandidaten Bob Dole gir sin støtte til Donald Trump foran valget til høsten. Men mange republikanske politikere er fortsatt svært skeptisk til ham.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dole mener at den omstridte eiendomsmogulen er partiets beste mulighet for å vinne tilbake Det hvite hus ved valget i november, ifølge Trumps valgkampstab.

«Vi må samles som parti for å slå Hillary Clinton», sier Dole i en pressemelding. Han tapte selv valget mot Bill Clinton i 1996.

Dole slutter seg dermed til andre republikanere som har tatt innover seg at det ikke er til å unngå at Trump trolig blir partiets presidentkandidat.

Flere vil ikke

Andre derimot har gjort det klart at de ikke vil støtte Trump. Blant dem er tidligere presidentkandidat Mitt Romney, Trumps tidligere rival Jeb Bush og senator Lindsey Graham.

De to tidligere presidentene George W. Bush og hans far George Bush har også nektet å gi klar støtte til Trump.

Også konsekvent konservative republikanere som Tea Party-favoritten, senator Ben Sasse fra Nebraska, har gjort det klart at han ikke vil stemme på Trump fordi han ikke har tillit til at han ikke er en liberaler i forkledning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Trump støtter «Brexit»

TAPTE SELV: Republikanernes tidligere presidentkandidaT Bob Dole (91) sier han vil støtte Donald Trump. Foto: Dave Kaup / Reuters / NTB scanpix
TAPTE SELV: Republikanernes tidligere presidentkandidaT Bob Dole (91) sier han vil støtte Donald Trump. Foto: Dave Kaup / Reuters / NTB scanpix

Ikke klar

Lederen for Representantenes hus Paul Ryan sa denne uka at han foreløpig ikke er klar til å støtte Trump, men han har likevel motvillig invitert milliardæren til sitt kontor neste torsdag for å drøfte saken.

Enkelte republikanere sier de kommer til å stemme på Demokratenes sannsynlige kandidat Hillary Clinton til høsten, men de fleste av dem som ikke vil ha Trump, sier de heller ikke vil støtte henne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På sin Facebook-side skriver den tidligere Florida-guvernøren Jeb Bush at han verken vil stemme på Trump eller Clinton. Bush gratulerer Trump med at han antakelig blir Republikanernes kandidat, men sier han ikke kan støtte ham.

Feil sinnelag

– Donald Trump har ikke vist riktig sinnelag eller karakterstyrke. Han har ikke vist respekt for grunnloven. Og han er ikke en konsekvent konservativ. Dette er grunner til at jeg ikke kan støtte hans kandidatur, skriver han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bush peker på mange av de samme årsakene som eksperter har gjort til at Trump har oppnådd så stor støtte blant folket.

Les også: Jeb Bush vil verken stemme på Trump eller Clinton

– Det er ingen tvil om at han har lyktes i å treffe den dype følelsen av sinne og frustrasjon som så mange amerikanere med rette føler i dag. Dette voldsomme sinnet er et resultat av frykten for framtiden, bekymringen over landets retning og frustrasjonen over lederne i Washingtons udugelighet og mangel på å gjøre ting bedre, hevder mannen som både er bror og sønn av tidligere presidenter.

– Hillary Clinton har vist seg å være en upålitelig, liberal politiker som – hvis hun blir valgt – vil representere en tredje periode med Barack Obamas katastrofale økonomiske og utenrikspolitiske agenda, skriver han om Clinton.

Les også: Ber Trump slutte å spille Stones-sanger

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil samle

Trump selv øste sin forakt ut over Ryan og andre som er imot ham, på et valgkampmøte i Omaha i Nebraska fredag. Han lovte at han fra nå av vil legge vekt på å samle partiet foran valget i november.

Noen av Trumps motstandere i partiet er imidlertid så skeptiske til ham at de vurderer å lansere en tredje kandidat i konkurranse med Trump og Clinton.

Sasse er blant dem som spør hvorfor vi må nøye oss med et valg mellom to «så skrekkelige kandidater» som Trump og Clinton.