Tusenvis av skogbrannrammede evakueres i bilkolonner

Se de dramatiske videobildene av skogbrannen.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skogbrannen i den kanadiske provinsen Alberta herjer fortsatt. Fredag håper myndighetene å flytte tusenvis av mennesker fra brakkebyer nord for de rammede områdene, til andre byer sør i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

88.000 mennesker fra Fort McMurray, som ligger midt i Albertas oljesandområde, ble evakuert fra byen tirsdag. Ingen liv har gått tapt i brannen, men byen står i fare for å brenne helt ned.

Mens de fleste av de evakuerte har reist sør til Edmond og andre byer, ble omtrent 25.000 personer flyttet nordover etter den obligatoriske evakueringen tidligere i uken.

Her er oljesandarbeidernes brakkebyer blitt brukt som innkvartering for de evakuerte. Det har ikke vært trygt å flytte disse personene sørover på grunn av brannen, men myndighetene håper at det vil være mulig å begynne flyttingen fredag.

Les også: Skogbrann i Canada kan legge en hel by i aske

Flyttes med bilkolonne

Torsdag begynte man å bruke helikoptre og fly til å hente mennesker som har flyktet fra Fort McMurray til andre truede områder nord for byen. Dette arbeider fortsetter fredag. Tusenvis av mennesker blir flyttet fredag i en stor kolonne langs motorveien, om det er trygt nok å reise.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Myndighetene håper å kunne frakte dem i en kolonne bestående av over 400 biler ledet av et helikopter via motorveien fredag morgen lokal tid.

Les også: Unntakstilstand på grunn av storbrann i Canada

Ikke ventet regn før lørdag

Over 2.000 bygninger er blitt totalødelagt av flammene, og det er erklært unntakstilstand i Alberta.

Brannen har spredd seg til et område på om lag 850 kvadratkilometer. Over 1.100 brannmenn samt helikoptre og fly er satt inn i kampen mot flammene, men de har ikke kontroll på brannen. Området er svært tørt, og det er forventet at brannen vil fortsette å spre seg til det begynner å regne. Lørdag er det meldt om 40 prosent sannsynlighet for nedbør i området, som er sårt tiltrengt for at slukningsarbeidet skal lykkes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skogbrannen skjer i Canadas viktigste region for utvinning av oljesand, med den tredje største reserven av olje i verden bak Saudi-Arabia og Venezuela.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Enorme skader

De enorme skadene fra skogbrannen gjør det umulig å forutsi når de titusenvis av evakuerte menneskene kan flytte hjem, opplyser provinsmyndighetene.

– Det vi vet er dessverre at det ikke er snakk om noen dager, sa provinsminister Rachel Notley torsdag kveld.

– Jeg må være veldig tydelig på dette: Skadene på samfunnet i Fort McMurray er svært omfattende, og byen er ikke trygg for beboere på nåværende tidspunkt, la hun til.

– Jeg skjønner at Alberta-folket er redde, trøtte og frykter for hjemmene sine og fremtiden for seg og sine familier. Dere må stole på at vi er der for dere og vil støtte dere hele veien, lød hennes beskjed til folket torsdag kveld.

Les også: Over 80.000 evakuert fra skogbrann i Canada