Skogbrann i Canada kan legge en hel by i aske

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den gigantiske skogbrannen i Canada er fortsatt ute av kontroll. Over 80.000 innbyggere har flyktet fra oljebyen Fort McMurray, som er i fare for å brenne helt ned.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Denne brannen er helt ødeleggende. Det er et omfang på tapet som er vanskelig for de fleste av oss å forestille seg, sier statsminister Justin Trudeau.

Ingen er meldt omkommet som en følge av skogbrannen, men en alvorlig bilulykke skjedde da innbyggerne i Fort McMurray måtte flykte fra flammene. Brannen har ødelagt cirka 2.000 boliger i byen, som ligger rundt 400 kilometer nord for provinshovedstaden Edmonton.

Det er erklært unntakstilstand i Alberta på grunn av skogbrannen som herjer.

Les også: Unntakstilstand på grunn av storbrann i Canada

Kjemper mot brannen

Mer enn 1.110 brannmenn, 145 helikoptre og 22 brannfly er satt inn i kampen mot flammene, opplyser provinsregjeringen i Alberta.

Totalt er det registrert 49 skogbranner, hvor sju av dem regnes for å være ute av kontroll.

Forholdene i området er fortsatt vanskelige, og sterk vind sprer brannen raskt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hjem har blitt ødelagt og nabolag har gått opp i flammer. Opptak vi har sett av biler som kjører i stor hastighet på motorveien mens brannen herjer på begge sider av veien, er ikke mindre enn skremmende, sier Trudeau.

Statsministeren oppfordrer alle canadiere om å støtte sine venner og naboer i denne vanskelige tiden, og forteller at regjeringen vil gi like mye til Røde Kors, som det som blir samlet inn.

Ført til stigende oljepriser

Skogbrannen skjer i Canadas viktigste region for utvinning av oljesand, med den tredje største reserven av olje i verden bak Saudi-Arabia og Venezuela.

Brannen har ført til at utvinningen av oljesand er blitt redusert på grunn av at personell er evakuert. Noe som har ført til at prisen på nordsjøolje igjen ble presset til over 45 dollar fatet torsdag kveld.