Merkel frykter nasjonalistisk oppblomstring

Italias statsminister Matteo Renzi og Tysklands statsminister Angela Merkel møttes torsdag i Roma. EUs takling av migrantkrisen sto øverst på listen over samtaleemner. Foto: NTB scanpix/REUTERS/Max Rossi
Italias statsminister Matteo Renzi og Tysklands statsminister Angela Merkel møttes torsdag i Roma. EUs takling av migrantkrisen sto øverst på listen over samtaleemner. Foto: NTB scanpix/REUTERS/Max Rossi Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tysklands statsminister Angela Merkel advarte torsdag EUs statsledere mot at Europa kan gå mot en nasjonalistisk oppblomstring om ikke EUs ytre grenser beskyttes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Merkel møtte torsdag Italias statsminister Matteo Renzi for å blant annet diskutere Europas utfordringer med flyktninger.

Italia ønsker å få støtte for et forslag der EU skal yte økonomisk bistand til afrikanske land for at landene skal innføre strengere vakthold ved grensene.

Tyskland har imidlertid avvist forslaget ettersom de ikke vil gå med på hvordan dette skal finansieres.

– Må investere i Afrika

– Vi er ikke blitt enige om hvordan dette skal finansieres, sa Matteo Renzi etter møtet. Han understreket at det er viktig å investere i Afrika i et forsøk på å bekjempe fattigdommen som er en av årsakene til at så mange migranter drar til Europa.

I tillegg frykter Merkel for det passfrie Schengen-samarbeidet ettersom stadig flere medlemsland ser på muligheten for å stenge grensene eller forsterke grensekontrollen.

– Jeg vil gjøre alt i min makt for å løse problemene vi står overfor på andre måter enn å stenge grensene, sa hun i forbindelse med torsdagens møte i Roma.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Merkel lover stø kurs i asylpolitikken

– Frykter retur til nasjonalismen

Italia har reagert sterkt på at Østerrike planlegger å bygge et større gjerde på grensen til Italia, blant annet et 400 meter langt gjerde ved Brennerpasset.

Statsminister Matteo Renzi har tidligere kalt planene for «skamløse». Og her er Angela Merkel langt på vei enig.

– En effektiv grensekontroll representerer en stor utfordring for Europas framtid. Grensene må kontrolleres, men ikke stenges. Da kan vi risikere en retur til nasjonalismen, mener Merkel.

På pressekonferansen understreket hun at friheten til å bevege seg innad i Europa nå er i fare når kontinentet nå står overfor den største migrantkrisen siden andre verdenskrig.

Les også: Merkel: – Ingen løsning å stenge Balkan-ruta