Har Colombias FARC-gerilja en skjult formue?

<p>Geriljasoldater i FARCs «36. front» på vei til en ny leir i delstaten Antioquia, i de nordvestlige Andesfjellene. Større geriljaeleire hører fortiden til, og opprørerne beveger seg nå helst i mindre grupper. 36. front består av 22 soldater, fire offiserer og to hunder. Arkivfoto fra januar. Foto: Rodrigo Abd (AP Photo / NTB scanpix)</p>
Geriljasoldater i FARCs «36. front» på vei til en ny leir i delstaten Antioquia, i de nordvestlige Andesfjellene. Større geriljaeleire hører fortiden til, og opprørerne beveger seg nå helst i mindre grupper. 36. front består av 22 soldater, fire offiserer og to hunder. Arkivfoto fra januar. Foto: Rodrigo Abd (AP Photo / NTB scanpix)

Har den kolombianske FARC-geriljaen en hemmelig formue på flere milliarder dollar fra kidnapping og narkohandel skjult i utenlandske bankkontoer?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Borgerkrigen i Colombia

  • Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (FARC) grep til våpen i 1964 for å kjempe for jordreformer og sosial rettferdighet.
  • Året etter ble den langt mindre geriljagruppen ELN dannet.
  • FARC hadde på det meste rundt 20.000 menn og kvinner under våpen, mens ELN hadde rundt 2.500.
  • Regjeringshæren har hatt nære bånd til høyreekstreme militsgrupper og dødsskvadroner.
  • FARC anslås i dag å ha rundt 7.000 soldater og betydelige inntekter fra produksjon og smugling av kokain.
  • Borgerkrigen i Colombia har kostet over 260.000 mennesker livet og tvunget seks millioner på flukt.
  • Menneskerettsgrupper sier alle parter har begått overgrep gjennom det halve århundret striden har vart.
  • I oktober 2012 møttes FARC og utsendinger fra regjeringen på Hurdalsjøen Hotell. Noen uker senere innledet de fredsforhandlinger i Havanna, med Norge og Cuba som tilretteleggere.
  • Siden er det inngått en rekke delavtaler, og partene hadde opprinnelig tatt mål av seg til å undertegne en endelig fredsavtale innen 23. mars. De har fortsatt på overtid.


(Kilder: NTB, AFP)

Dette spørsmålet har ført til stor debatt i Colombia, samtidig som landet forsøker å komme i mål med fredsforhandlingene for å avslutte konflikten mellom regjeringen og den marxistiske opprørsgruppen. Den væpnede striden har vart i 52 år.

Det har lenge vært stilt spørsmål om FARCs illegale inntekter, men temaet ble nylig aktualisert av magasinet The Economist, som tallfestet geriljaens påståtte formue i en artikkel forrige måned.

Det britiske ukemagasinet meldte at FARC i 2012 hadde tilgang på verdier for 10,5 milliarder dollar (85 milliarder kroner). Kilden er en upublisert studie gjennomført av kolombianske myndigheter, skrev The Economist.

Plakater med savnede i den kolombianske konflikten, foran en fasade i byen Cali vest i Colombia. Foto: Luis Robayo (AFP Photo)
Plakater med savnede i den kolombianske konflikten, foran en fasade i byen Cali vest i Colombia. Foto: Luis Robayo (AFP Photo)

Artikkelen åpnet for ny splid mellom FARC og regjeringen, samtidig som forhandlere fra begge parter forsøker å komme i mål med de endelige detaljene i en fredsavtale. Samtalene ble innledet i Oslo i oktober 2012 og har siden pågått i Havanna med Norge og Cuba som tilretteleggere.

Les også: Titusener demonstrerte mot fredsforhandlinger i Colombia

«For en vits»

FARCs sjefsforhandler, Ivan Marquez, har blankt avvist påstandene.

«For en vits den Economist-artikkelen er. De bør sjekke sine kilder, og ikke tro historier om opprørets innbilte formue», skrev han på Twitter.

«Intet menneske ville gått til væpnet kamp mot et urettferdig regime bare for å bli rik».

Colombias president Juan Manuel Santos har en helt annen oppfatning;

«Jeg er overhodet ikke i tvil om at [FARC] sannsynligvis har penger et sted», har han uttalt.

Mariela Patino er moren til den kolombianske soldaten Manuel Castro Patino, som ble kidnappet av FARC 20. september 2003. Bildet er tatt i Cali 14. mars. Foto: Luis Robayo (AFP Photo / NTB scanpix)
Mariela Patino er moren til den kolombianske soldaten Manuel Castro Patino, som ble kidnappet av FARC 20. september 2003. Bildet er tatt i Cali 14. mars. Foto: Luis Robayo (AFP Photo / NTB scanpix)

I sine velmaktsdager på 90-tallet og tidlig 2000-tall tjente FARC (Colombias revolusjonære væpnede styrker – Folkets Hær, red.anm.) stort på å kidnappe rike borgere mot løsepenger, drift av ulovlige gruver på områder under geriljaens kontroll, samt driften av store deler av narkohandelen i verdens største kokainproduserende land.

Men det er vanskelig å fastslå nøyaktig hvor mye gruppen tjente.

– Å anslå FARCs ressurser vil alltid ha et element av spekulasjon, sier Gustavo Duncan, en kolombiansk akademiker som forsker på geriljaens rolle i narkohandel, til AFP.

Flere eksperter på konflikten og kilder som står opprørerne nær har overfor nyhetsbyrået avvist anslaget The Economist har publisert som «overdrevet».

Skjult i fjellheimen

Eksperter sier FARCs midler til og med kan være skjult dypt i den kolombianske fjellheimen. President Santos innrømmer at hans styrker har vært ute av stand til å finne midlene.

Yira Castro er offiser i FARCs «36. front». I dette arkivfotoet fra 4. januar befinner seg i en skjult leir i den kolombianske delstaten Antioquia. Castro har tilbrakt tre tiår i den kolombianske jungelen. Foto: Rodrigo Abd (AP Photo / NTB scanpix)
Yira Castro er offiser i FARCs «36. front». I dette arkivfotoet fra 4. januar befinner seg i en skjult leir i den kolombianske delstaten Antioquia. Castro har tilbrakt tre tiår i den kolombianske jungelen. Foto: Rodrigo Abd (AP Photo / NTB scanpix)

Opprørerne fastholder for sin del at de ikke har noen penger, en påstand politiske analytikere som regel avviser.

– Det er viktig at FARC erklærer hva de har. Deres posisjon er å si at de ikke har noe, at de er fattige. Men det er en overdrivelse, fordi vi vet at de levde av kidnapping, utpressing og narkohandel, sier Frederic Masse, som er spesialist på konflikter og fredsforhandlinger ved Externado-universitetet i Colombia, til AFP.

– Jo mer åpne og sannferdige de er, dess mer legitimitet vil de få på kortere og lengre sikt, sier han.

Les også: Broren til Colombias tidligere president drapssiktet

Vil stille til valg

Det vil være avgjørende når FARC forsøker å gå over til å bli et politisk parti i Colombia etter konflikten.

Santos har tidligere advart om at regjeringen vil beslaglegge alle FARC-midler den kan finne.

Jorge Perdomo fra den kolombianske påtalemyndigheten uttalte i forrige uke at myndighetene har forsøkt å dekryptere opprørernes finansielle situasjon siden fredssamtalene på Cuba tok til i 2012.

– Vi har informasjon om utenlandske investeringer og eiendommer, særlig i Mellom-Amerika, sa han.

Den amerikanske ambassadøren til Cuba, Kevin Whitaker, har tilbudt USAs assistanse, og sier FARC må holdes ansvarlig for å betale erstatning til sine ofre.

(Kilder: AFP, NTB)

Oversatt og tilrettelagt for ABC Nyheter av Ole Peder Giæver

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:21 Sør-Korea melder om færre enn 50 nye smittede03:47 Mer enn 95.900 koronatilfeller i Tyskland – over 1.400 døde03:41 Barneombudet vil hindre stans i barns rettsprosesser03:39 Opposisjonspartier krever åpenhet for å hindre misbruk av støtteordninger03:34 Oljeprisen faller markant etter møteutsettelse03:17 Mer enn 1.200 døde på ett døgn i USA02:58 Abe under press for å erklære koronakrise i Japan02:38 Trump hevder koronautbruddet når toppen de neste dagene02:25 44.000 krever evakuering av barn fra gresk flyktningleir01:41 Regjeringen vil gi reiselivet seks ganger lenger tid til å refundere reiser01:09 Skogbranner herjer ved Tsjernobyl00:33 Skottlands helsedirektør går av etter brudd på koronaregler23:57 Knivstikking på Jæren – to siktet for drapsforsøk23:49 Tiger testet positivt for koronavirus22:36 Mange nordmenn er corona-fast i utlandet. En av dem er Christopher (31)22:21 Boris Johnson til sykehus21:30 Fransk klubblege tok livet sitt etter å ha blitt koronasmittet21:23 Dronning Elizabeth takket alle som holder seg hjemme20:59 Person tatt av snøskred på Senja20:44 Knivstikking i Vigrestad på Jæren – to pågrepet20:27 Slik rammer coronaviruset forskningen20:15 Kong Carl Gustaf takket helsearbeiderne19:35 For en jomfrutur - flyselskap med én passasjer fra Røros19:09 Norge sender medisinsk personell til Nord-Italia19:01 Første tilfelle av coronasmitte påvist i Sør-Sudan18:53 Italia rapporterer laveste daglige dødstall på to uker18:33 City-spiller i trøbbel etter å ha brutt virusregler med sexfest17:44 – Beklager at de ble arrestert. De oppførte seg veldig frekt17:35 Nesten 600 nye koronadødsfall i New York17:10 Småbrukarlaget går ut mot Bollestads grep for billig-arbeidere til landbruket16:46 Professor vil isolere personer som mister smaks- og luktesansen16:44 FHI har oppdatert sine munnbindanbefalinger16:01 Krim, spenning og humor: Her er årets påskeserier15:52 Ytterligere 621 dødsfall på sykehus i Storbritannia15:48 Nå kan Leger Uten Grenser og Røde Kors unntas fra utreiseforbud14:59 Salmedikter Svein Ellingsen er død14:44 Sivilforsvarssjefen vil ikke sette inn sine mannskaper i Oslo14:25 Én av fire mener Senterpartiet er blitt for populistisk14:20 28 nye coronadødsfall i Sverige13:49 Flere har rygg- og nakkesmerter under coronapandemien13:47 18 nye coronadødsfall i Danmark13:33 Fem døde funnet etter ferjeulykke ved Salomonøyene13:17 Rooney hardt ut mot Premier League-toppene13:03 Coronasmittet pasient fra Lillestrøm døde på sykehus13:01 Nytt coronadødsfall i Bærum12:40 Coronasmittet mann døde i Drammen12:38 310 pasienter innlagt med coronasmitte på norske sykehus – oppgang på fire12:20 Anthony Perkins: Mannen bak psykopaten12:15 Ecuadors visepresident beklager lik i gatene12:08 Mann pågrepet etter brann i Bø12:02 Spesialenheten: Skytingen i Sandnes kunne gått mye verre11:24 Joseph (6) har cystisk fibrose – friskmeldt av coronaviruset11:07 – Tigerkongen får tilsendt bikinibilder i fengselet11:03 USA truer med å kutte mer bistand til Afghanistan10:54 Påsken starter med et sjeldent ozonhull10:52 Person ranet med pistol på T-banestasjon – tre pågrepet10:31 Eldre coronapasient døde på Sykehuset Innlandet09:58 30 år siden brannen om bord i Scandinavian Star09:34 DNT om påsken: – Perfekt anledning til å bli kjent i nærområdet09:20 Hvis Tour de France avlyses: – Katastrofe og økonomisk kollaps09:07 Italiensk mafia kan utnytte coronakrisen08:28 To personer alvorlig skadd da bil havnet i elva i Sogn08:22 Økonomer kaller det «sudden stop»: – Det er ingen steder å gjemme seg08:20 Dødsraten stiger08:18 Kilde venter fortsatt på verdenscuptrofeet – kommer i posten07:50 Dødstallet i Sverige er høyere enn rapportert06:30 Tyskland beskylder USA for å ha konfiskert masker06:05 Trump advarer om tøff kommende uke06:00 Dette skjer i dag05:57 Minibuss kjørte av veien – fører til traumemottak05:44 Nær 5 prosent koronatestet i Tromsø05:30 Dette skjedde i natt04:45 5.641 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 13104:41 Enda et cruiseskip til kai i Florida med koronasyke om bord04:13 30 nye koronatilfeller i Kina04:13 Mann tiltalt for overgrep mot barn i Stavanger03:52 Boris Johnsons forlovede har koronasymptomer03:38 Algerie får hjelp av Kina til kampen mot koronaviruset02:52 Mann målt til 182 kilometer i timen på E6 i Viken02:25 19 drept i sammenstøt mellom gjenger i Mexico02:23 Brasil uforberedt på koronaepidemien01:32 Trudeau vil ikke straffe USA for å nekte å eksportere masker00:51 Marianne Faithfull er smittet av koronaviruset00:49 En rekke bilbranner i Oslo – trolig påsatt00:40 Leger Uten Grenser ber om unntak fra reiseforbud22:59 Mann mistet lappen etter å ha kjørt altfor fort på E3922:47 300.000 har fått påvist coronavirus i USA22:02 Norge kan trenge 70 millioner sett med smittevernutstyr, mener professor21:42 Ung tyrkisk folkemusiker døde i protest mot regjeringen21:28 Barnehager skeptiske til åpning etter påske21:27 Løvinne døde i ulykke i Dyreparken20:28 Norges største drive-in-kino åpner på Tryvann20:14 Svenskene stoler på ekspertene sine i coronakrisen19:48 Premier League ba spillerne om å godta lønnskutt, advarte om økonomisk kjempesmell19:47 Person til sykehus etter trafikkulykke i Mysen19:12 Tallet på intensivpasienter faller i Italia19:08 Frp og Ap krever rask løsning for pakkereiseselskapene18:49 Hjørdis var den første norske nazisten som ble arrestert17:58 630 nye coronadødsfall i New York17:55 Her har de kun tre respiratorer – til fem millioner mennesker
Siste nytt
04:21VerdenSør-Korea melder om færre enn 50 nye smittede03:47VerdenMer enn 95.900 koronatilfeller i Tyskland – over 1.400 døde03:41NorgeBarneombudet vil hindre stans i barns rettsprosesser03:39NorgeOpposisjonspartier krever åpenhet for å hindre misbruk av støtteordninger03:34VerdenOljeprisen faller markant etter møteutsettelse03:17VerdenMer enn 1.200 døde på ett døgn i USA02:58VerdenAbe under press for å erklære koronakrise i Japan02:38VerdenTrump hevder koronautbruddet når toppen de neste dagene02:25Norge44.000 krever evakuering av barn fra gresk flyktningleir01:41NorgeRegjeringen vil gi reiselivet seks ganger lenger tid til å refundere reiser01:09VerdenSkogbranner herjer ved Tsjernobyl00:33VerdenSkottlands helsedirektør går av etter brudd på koronaregler23:57NorgeKnivstikking på Jæren – to siktet for drapsforsøk23:49VerdenTiger testet positivt for koronavirus22:36NorgeMange nordmenn er corona-fast i utlandet. En av dem er Christopher (31)22:21VerdenBoris Johnson til sykehus21:30SportFransk klubblege tok livet sitt etter å ha blitt koronasmittet21:23VerdenDronning Elizabeth takket alle som holder seg hjemme20:59NorgePerson tatt av snøskred på Senja20:44NorgeKnivstikking i Vigrestad på Jæren – to pågrepet20:27NorgeSlik rammer coronaviruset forskningen20:15VerdenKong Carl Gustaf takket helsearbeiderne19:35ReiseFor en jomfrutur - flyselskap med én passasjer fra Røros19:09NorgeNorge sender medisinsk personell til Nord-Italia19:01VerdenFørste tilfelle av coronasmitte påvist i Sør-Sudan18:53VerdenItalia rapporterer laveste daglige dødstall på to uker18:33SportCity-spiller i trøbbel etter å ha brutt virusregler med sexfest17:44Verden– Beklager at de ble arrestert. De oppførte seg veldig frekt17:35VerdenNesten 600 nye koronadødsfall i New York17:10PengerSmåbrukarlaget går ut mot Bollestads grep for billig-arbeidere til landbruket16:46NorgeProfessor vil isolere personer som mister smaks- og luktesansen16:44NorgeFHI har oppdatert sine munnbindanbefalinger16:01KulturKrim, spenning og humor: Her er årets påskeserier15:52VerdenYtterligere 621 dødsfall på sykehus i Storbritannia15:48NorgeNå kan Leger Uten Grenser og Røde Kors unntas fra utreiseforbud14:59NorgeSalmedikter Svein Ellingsen er død14:44NorgeSivilforsvarssjefen vil ikke sette inn sine mannskaper i Oslo14:25PolitikkÉn av fire mener Senterpartiet er blitt for populistisk14:20Verden28 nye coronadødsfall i Sverige13:49NorgeFlere har rygg- og nakkesmerter under coronapandemien13:47Verden18 nye coronadødsfall i Danmark13:33VerdenFem døde funnet etter ferjeulykke ved Salomonøyene13:17SportRooney hardt ut mot Premier League-toppene13:03NorgeCoronasmittet pasient fra Lillestrøm døde på sykehus13:01NorgeNytt coronadødsfall i Bærum12:40NorgeCoronasmittet mann døde i Drammen12:38Norge310 pasienter innlagt med coronasmitte på norske sykehus – oppgang på fire12:20KulturAnthony Perkins: Mannen bak psykopaten12:15VerdenEcuadors visepresident beklager lik i gatene12:08NorgeMann pågrepet etter brann i Bø12:02NorgeSpesialenheten: Skytingen i Sandnes kunne gått mye verre11:24Helse og livsstilJoseph (6) har cystisk fibrose – friskmeldt av coronaviruset11:07Kultur– Tigerkongen får tilsendt bikinibilder i fengselet11:03VerdenUSA truer med å kutte mer bistand til Afghanistan10:54NorgePåsken starter med et sjeldent ozonhull10:52NorgePerson ranet med pistol på T-banestasjon – tre pågrepet10:31NorgeEldre coronapasient døde på Sykehuset Innlandet09:58Norge30 år siden brannen om bord i Scandinavian Star09:34NorgeDNT om påsken: – Perfekt anledning til å bli kjent i nærområdet09:20SportHvis Tour de France avlyses: – Katastrofe og økonomisk kollaps09:07VerdenItaliensk mafia kan utnytte coronakrisen08:28NorgeTo personer alvorlig skadd da bil havnet i elva i Sogn08:22PengerØkonomer kaller det «sudden stop»: – Det er ingen steder å gjemme seg08:20VerdenDødsraten stiger08:18VerdenKilde venter fortsatt på verdenscuptrofeet – kommer i posten07:50VerdenDødstallet i Sverige er høyere enn rapportert06:30VerdenTyskland beskylder USA for å ha konfiskert masker06:05VerdenTrump advarer om tøff kommende uke06:00NorgeDette skjer i dag05:57NorgeMinibuss kjørte av veien – fører til traumemottak05:44NorgeNær 5 prosent koronatestet i Tromsø05:30NorgeDette skjedde i natt04:45Norge5.641 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 13104:41VerdenEnda et cruiseskip til kai i Florida med koronasyke om bord04:13Verden30 nye koronatilfeller i Kina04:13NorgeMann tiltalt for overgrep mot barn i Stavanger03:52VerdenBoris Johnsons forlovede har koronasymptomer03:38VerdenAlgerie får hjelp av Kina til kampen mot koronaviruset02:52NorgeMann målt til 182 kilometer i timen på E6 i Viken02:25Verden19 drept i sammenstøt mellom gjenger i Mexico02:23VerdenBrasil uforberedt på koronaepidemien01:32VerdenTrudeau vil ikke straffe USA for å nekte å eksportere masker00:51VerdenMarianne Faithfull er smittet av koronaviruset00:49NorgeEn rekke bilbranner i Oslo – trolig påsatt00:40NorgeLeger Uten Grenser ber om unntak fra reiseforbud22:59NorgeMann mistet lappen etter å ha kjørt altfor fort på E3922:47Verden300.000 har fått påvist coronavirus i USA22:02NorgeNorge kan trenge 70 millioner sett med smittevernutstyr, mener professor21:42VerdenUng tyrkisk folkemusiker døde i protest mot regjeringen21:28NorgeBarnehager skeptiske til åpning etter påske21:27NorgeLøvinne døde i ulykke i Dyreparken20:28NorgeNorges største drive-in-kino åpner på Tryvann20:14Helse og livsstilSvenskene stoler på ekspertene sine i coronakrisen19:48SportPremier League ba spillerne om å godta lønnskutt, advarte om økonomisk kjempesmell19:47NorgePerson til sykehus etter trafikkulykke i Mysen19:12VerdenTallet på intensivpasienter faller i Italia19:08NorgeFrp og Ap krever rask løsning for pakkereiseselskapene18:49VerdenHjørdis var den første norske nazisten som ble arrestert17:58Verden630 nye coronadødsfall i New York17:55VerdenHer har de kun tre respiratorer – til fem millioner mennesker
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus