Venezuela innfører «sommertid» for å spare strøm

Strømkrisen gir seg mange utslag i Venezuela. llustrasjonsfoto: Carlos Eduardo Ramirez / Reuters / NTB scanpix
Strømkrisen gir seg mange utslag i Venezuela. llustrasjonsfoto: Carlos Eduardo Ramirez / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Natt til søndag stiller Venezuela klokken en halvtime fremover, ikke for å markere at våren er i anmarsj, men i et forsøk på å spare strøm.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Landet er rammet av en økonomisk krise og en kraftkrise, og at venezuelanerne «mister» en halvtime denne helgen er det foreløpig siste tiltaket i en pakke som skal avhjelpe strømunderskuddet i landet. Nylig ble det innført todagers arbeidsuke i offentlig sektor, også det for å spare strøm. I tillegg har landets skoler fått beskjed om å stenge på fredager, og strømmen kobles ut i et rullerende mønster.

Les også: Venezuelanerne vil ha folkeavstemning mot Maduro

Ifølge regjeringen har værfenomenet El Niño ført til at vannmagasinene som skal sørge for vannkraftproduksjon er tørket ut. Opposisjonen mener derimot at vanstyre må ta deler av skylden for krisen.

Helgens tidsjustering ble kunngjort tidligere i måneden, og målet er å redusere bruken av elektrisk lys og luftkondisjonering på kveldstid

– Det er lett å stille klokken en halv time fram. Det vil la oss nyte mer av dagslyset, og det blir ikke mørkt så tidlig, sier vitenskaps- og teknologiminister Jorge Arreaza. Etter justeringen vil landet ligge fem timer bak norsk normaltid, eller seks timer bak norsk sommertid. Landet er dermed tilbake i samme tidssone som det var i fram til 2007.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Venezuela er for øvrig ikke det første landet som «tar tiden til hjelp» for å dempe en strømkrise. I 1996 skrudde Sri Lanka klokkene en time fram. Etter et halvt års tid ble de stilt tilbake en halvtime, men det tok ti år før innbyggerne fikk tilbake den andre halvtimen.

Les også: Venezuela endrer tidssone for å spare strøm