Meny

Demper på feiring av kong Carl Gustaf

Det norske kongeparets 25-årsjubileum som regenter. Familiefotografering i Lille Festsal på det kongelige slott i Oslo søndag kveld. Kong Carl Gustaf av Sverige, dronning Margrethe av Danmark og kong Harald. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lørdag fyller kong Carl Gustaf av Sverige 70 år. Det norske kongeparet og kronprinsparet trakk seg fra feiringen fredag etter helikopterulykken i Nordsjøen.

En ukelang feiring av kong Carl Gustaf toppes med bankett lørdag kveld. Opprinnelig skulle den norske kongefamilien stille mannsterk og ankomme lørdag formiddag, men nå blir det kun prinsesse Märtha Louise og Ari Behn som representerer Norge. Paret vil bo hos det svenske kronprinsparet på Haga slott.

Fra Danmark kommer dronning Margrethe sammen med kronprins Frederik, kronprinsesse Mary og dronningens søster prinsesse Benedikte. Dronningens ektemann, prins Henrik, har prioritert å heller være til stede ved Ordenshistorisk Selskabs 50-årsjubileum. Han deltok heller ikke da det norske kongeparet feiret sitt 25-årsjubileum i januar.

Les også: Elleve funnet døde i helikopterulykken

Gjennom byen

Det offisielle programmet lørdag åpner med flaggheising klokka 8 og påfølgende markering i Slottskyrkan klokka 10. Det blir seremoni med korsang og mulighet for folket til å hilse på kong Carl Gustaf. Også flere av de andre skandinaviske kongelige vil være til stede her.

Fra klokka 13 skal det svenske kongeparet kjøre i karét i kortesje gjennom Stockholm sentrum til lunsj i byens rådhus.

Om kvelden er det duket for gallamiddag på Kungliga slottet i Stockholm, der også kongelige gjester deltar.

Kongens følelser

I forbindelse med fødselsdagen har kong Carl Gustaf delt tanker om sin livsgjerning, sitt privatliv og sin personlige musikksmak. På svenske P4 skal dagen blant annet markeres ved å spille kongens favorittmusikk.

– Han har selv forklart bakgrunnen for sine musikkvalg, og hans egne begrunnelser sier mye om ham, sier programleder Lotta Bromé i en pressemelding.

I forbindelse med fødselsdagen har kongen stilt opp i et intervju med SVT der han åpent forteller hvordan han føler at mediene har gjort narr av ham:

– Hvis du alltid blir litt latterliggjort i mediene, er det svært vanskelig å arbeide. Jeg har jobbet så hardt jeg har kunnet.

Han liker også dårlig hvordan mediene til tider framstiller familien hans og all oppmerksomheten som rettes mot familien.

– Man kunne bli sint, forbannet og trist, sier han.

Ikke terrormål

Tidligere denne uka ble det spekulert på om planene for feiringen ville bli påvirket av en mulig terrortrussel mot Stockholm. Verken politiet i Sverige eller Norge ønsker å kommentere dette. Det ser foreløpig ikke ut til at noen planer er endret:

– Kongen har jo tilgang til Säpos livvaktbeskyttelse og deres sikkerhetsvurderinger, og jeg går ut fra at de tar hånd om dette etter alle kunstens regler, sier terrorekspert Hans Brun ved King's College i London ifølge TT.

Verken han eller terrorforsker Magnus Ranstorp tror kong Carl Gustaf er noe primærmål for terrorister i Sverige, men de påpeker at alle store offentlige arrangementer som sendes direkte på TV, kan være terrormål:

– Samtidig er sikkerhetsnivået så høyt at det vil være veldig vanskelig å i det hele tatt komme til, sier Ranstorp til den svenske avisa DN.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus