Kaotisk IS-angrep filmet med hjelmkamera


(NB, sterke bilder i videoen over).

Kurdiske styrker i Nord-Irak offentliggjorde denne uken en video tatt fra hjelmkameraet til en drept IS-kriger, som viser et angrep som ikke gikk etter planen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Videobilder fra et kamera montert på hjelmen til død stridende fra Den islamske staten (IS) viser intense kamphandlinger fra førstepersonsperspektiv. Angrepet skal ha skjedd en gang i løpet av det siste halvåret.

Videoen er tatt opp under kamp, og gir inntrykk av et kaotisk og tilsynelatende dårlig organisert angrep mot kurdiske Pehmerga-styrker i Nord-Irak, melder Reuters.

Det er uklart nøyaktig hvor angrepet skjedde, men det finnes en betydelig Peshmerga-garnison nær byen Bashiqa. Bildene er offentliggjort av kurdiske styrker. De sier kameraet ble funnet etter en kamp med militante fra IS.

Videoen fremstiller en side av Den islamske staten man sjelden ser i gruppas offisielle propagandavideoer. De stridende småkrangler seg imellom, roper da panikken setter inn og kritiserer hverandres valg underveis i kamphandlingene.

Mannen som har på seg hjelmkameraet blir omtalt som «Abu Radhwan» gjennom hele videoen. Videoen begynner med å vise en mann antatt å være en selvmordsbomber som sier sine avskjedsord, før han reiser avgårde i et pansret kjøretøy mot sitt oppdrag.

Les også: Vil knuse myter om syriske flyktninger

— Typisk med selvmordsangrep

Washington Posts kommentator Thomas Gibbons-Neff er tidligere infanterist i det amerikanske marinekorpset. Han har gjort en analyse av videoen for avisen (https://www.washingtonpost.com/news/checkpoint/wp/2016/04/27/watch-isis-fighters-attack-kurdish-positions-in-a-u-s-made-humvee/):

«Aksjonen, slik den er fremstilt i videoen, later til å følge typisk IS-taktikk: et selvmordsangrep med kjøretøy, fulgt av et infanteriangrep», skriver han.

Andre stridende, inkludert mannen med kamera på hjelmen, går inn i et delvis pansret kjøretøy, og kjører gjennom ørkenlandskapet. Det kommer raskt til kamp, og raketter rammer flere av kjøretøyene fra IS. De militante avfyrer automatgevær og raketter mot en base langt unna.

Til slutt blir Abu Radhwans kjøretøy satt ut av spill av en eksplosjon, og det kan virke som sjåføren blir drept.

De stridende forlater kjøretøyet og trekker seg tilbake, mens Abu Radhwan blir truffet og roper om hjelp.

Les også: Yazidigutter sliter etter flukten fra IS

Kaos

Enheten vi ser i videoen later til å kjøre i en modifisert amerikanske Humvee.

«Enheten virker litt tilfeldig sammensatt. (…) En stridende som går under navnet Abu Hajaar bruker det som later til å være en tyskprodusert MG-3. (…) Hajaar virker relativt uerfaren med våpenet, og sliter med å kompensere for rekylen. Dette ville vært vanskelig uavhengig av erfaringsnivå, siden kjøretøyet beveger seg i ulendt terreng, og Hajaar ikke kan montere våpenet noe sted», skriver Gibbons-Neff i Washington Post.

Strødd omkring bak i kjøretøyet ligger det radioer, håndvåpen, høretelefoner og våtservietter. Midt under kampen sliter de stridende med å skille mellom de ulike typene raketter de har med seg.

«Dette kan bety at de var dårlig forberedt til angrepet, relativt dårlig opplært, hadde lite kamperfaring eller alle», skriver Gibbons-Neff.

Les også: Røde Kors: Aleppo på randen av humanitær katastrofe

Propaganda

Oberstløytnant Yasir Abdulla er offiser i kurdiske Peshmerga. Han sier kameraet ble funnet på en død IS-kriger morgenen etter kampen, da de kurdiske soldatene var i ferd med å samle inn våpen og ammunisjon fra slagmarken.

– Da vi var ferdige med å bekjempe Daesh [økenavn for IS, red. anm.] ved hjelp av luftangrep dro vi dagen etter for å kontrollere likene og våpnene. Noen av Daesh-medlemmene hadde hjelmer med GoPro-kameraer festet på. Vi tok dem av og så gjennom opptakene, sier han til Reuters.

Abdulla sier kurdiske styrker ofte tar i bruk våpen, ammunisjon og kjøretøy IS etterlater på slagmarken.

Ifølge offiseren skjedde kampene man ser på videoen i desember 2015.

IS har flere ganger offentliggjort video fra hjelm-monterte kameraer deres krigere bruker når gruppa mener det har propagandaverdi, men videoer der gruppas militante blir drept mens de har på seg kameraene har også tidligere blitt gjort tilgjengelige.

Personvernpolicy