Meny

Irans reformvennlige håper på ny valgsuksess

Irans øverste leder ayatolla Ali Khamenei er ikke folkevalgt og har siste ord i iransk politikk. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Reformvennlige politikere i Iran håper å styrke posisjonen ytterligere når velgerne bestemmer hvem som skal fylle resten av setene i nasjonalforsamlingen.

Hele 68 av de 290 parlamentsplassene skal fylles når andre valgomgang går av stabelen fredag. Ifølge innenriksdepartementet er 17 millioner stemmeberettiget i siste valgrunde.

Den pragmatiske presidenten Hassan Rouhanis allierte påførte ytterliggående og konservative krefter et sviende nederlag under den første valgomgangen i februar. I den politisk viktigste valgkretsen, Teheran, gjorde reformvennlige og moderate kandidater rent bord og vant alle 30 representantene til parlamentet.

Det betyr at hele den politiske hardlinereliten i hovedstaden kastes ut av nasjonalforsamlingen når den byttes ut etter valget. Fredag står slaget om de mange valgkretsene der ingen kandidater fikk flertall i februar. Dagens nasjonalforsamling er fullstendig dominert av Rouhanis ytterliggående og konservative rivaler, som er steilt imot reform og samarbeid med Vesten.

De første resultatene fra andre og siste valgomgang ventet å kunngjøres lørdag kveld.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus