Voldsomme demonstrasjoner i Frankrike

Fransk opprørspoliti støtte sammen med demonstranter under en protest i Paris torsdag.
Fransk opprørspoliti støtte sammen med demonstranter under en protest i Paris torsdag. Foto: Charles Platiau / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ble voldelig i Paris og andre franske byer da titusenvis av studenter og arbeidstakere demonstrerte mot et omstridt forslag til ny arbeidsreform.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I hovedstaden kastet en rekke ungdommer flasker og brostein mot sikkerhetsstyrkene, som svarte med tåregass. Lignende scener utspilte seg i byene Nantes, Marseille, Lyon og Toulouse torsdag.

Demonstrasjonene er de siste i en protestbølge som startet for rundt to måneder siden. De sammenfaller med arbeidsnedleggelse i en rekke sektorer, deriblant luftfart og transport.

Den omstridte reformen har til hensikt å redusere den vedvarende arbeidsledigheten som ligger på 10 prosent i Frankrike. Men motstanderne frykter at lovreformen i arbeidslivet skal knuse arbeidernes rettigheter og føre til en ytterligere svekking av unge franskmenns jobbsikkerhet.

Ungdomsledigheten er på 25 prosent. «Vær unge og hold kjeft», sto det å lese på et banner i en protest i Toulouse sørvest i landet.

– I løpet av de siste ti årene har forholdene forverret seg på forferdelig vis for unge folk, sier pensjonisten Gilles Cavaliere, som deltok i en demonstrasjon i Lyon.

Fagforeningene og studentorganisasjonene planlegger nye massedemonstrasjoner, både 1. mai og når nasjonalforsamlingen starter debatten om arbeidsreformen førstkommende tirsdag. (©NTB)