Meny

EU planlegger rask brexit før nye bånd knyttes

Stay or leave? Det er det store spørsmålet britiske velgere stiller seg fram mot folkeavstemningen sankthansaften. EU-toppene i Brussel tror ikke på noen brexit. Foto: Toby Melville / Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dersom Storbritannias velgere sier nei, kan EU komme til å kreve en brå «skilsmisse» før et nytt forhold kan gjenoppbygges mellom Brussel og London.

EU har fortsatt stor tro på at britene velger å bli værende i unionen, men har naturlig nok også planlagt for det motsatte. To EU-kilder som er kjent med betraktningene av et brexit-scenario, forteller til Reuters at det er liten vilje til å gi Storbritannia noe ekstra tid.

Lisboa-traktaten gir et medlemsland to år på å forhandle en eventuell utmelding fra unionen, mens en ny handelsavtale kan ta årevis å sluttføre.

Les også:  Obama: – Handelsavtale med USA etter Brexit kan ta ti år

Brussel krasse holdning innebærer at Storbritannia vil kunne bli stående alene, uten noen fortrinn overfor sin største handelspartner. Det står i sterk kontrast til det britiske EU-motstandere har antydet. De legger nemlig opp til at London vil kunne sikre seg en såkalt spesiell status ved å beholde tilgangen til EUs indre marked før britene formelt trer ut av samarbeidet.

EU-topper sier de fortsatt er sikre på at britene vil stemme for å bli i unionen under folkeavstemningen 23. juni – på tross av at meningsmålinger viser et tett løp.

Les også:  Finansdepartementet: – Brexit vil krympe økonomien

Dersom resultatet blir et annet, har EU-kommisjonen allerede lagt en foreløpig plan om å holde et sjeldent søndagsmøte 26. juni for å legge opp sin strategi, ifølge en av Reuters' kilder.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus