Trump kaller USAs utenrikspolitikk en katastrofe

Donald Trump lover å ruste opp de amerikanske væpnede styrkene om han blir president. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

I en lenge ventet tale om utenrikspolitikk kalte Donald Trump president Barack Obamas utenrikspolitikk en katastrofe.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I talen onsdag der han til en forandring holdt seg til manus, gjorde eiendomsmogulen Trump det klart at han vil snu utenrikspolitikken på hodet og sette USAs egne interesser i første rekke.

– Amerika skal bli det fremste og overordnede tema i min administrasjon, sa han i den TV-overførte talen der han forsøkte å framstå med større verdighet enn han pleier i talene på folkemøter i valgkampen.

Trump talte rett etter en ny seier i primærvalgene i fem delstater som holder ham på stø kurs mot å bli nominert til Republikanernes presidentkandidat. Talen var ment å roe ned bekymringen mange eksperter føler for hans svake kunnskaper om verden.

Les også: Kvinnelig tilskuer himlet med øynene da Trump angrep Hillary Clinton

Ruste opp

Trump lovte å ruste opp de amerikanske væpnede styrkene, inkludert en omfattende modernisering av atomvåpnene, og sørge for at ingen i verden skal være i tvil om amerikansk militær dominans.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han gjorde det klart at han ikke vil nøle med å bruke militær makt om han finner det nødvendig, samtidig som han sa at militære reaksjoner ikke er noe han instinktivt føler behov for.

Trump lovte at det må bli slutt på at USA skal drive med nasjonsbygging, og kalte Obamas politikk i Syria, Egypt og Libya, samt atomavtalen med Iran, fullstendig mislykket.

Les også: Trump og Clinton fester grepet om nominasjonene

Like krass var han mot ekspresident George W. Bush og invasjonen av Irak, som han mener har bidratt til dagens kaos i Midtøsten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han benyttet dermed anledningen til å henge ut motstanderen Hillary Clinton for hennes håndtering av angrepet på det amerikanske konsulatet i Benghazi.

IS første prioritet

I dagens verden er USA i krig med radikal islamisme, sa han, og gjorde det klart at den viktigste målsettingen for amerikansk utenrikspolitikk må være å sette en stopper for IS.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han sa han vil styrke samarbeidet med USAs allierte, selv om han samtidig gjorde det klart at de ikke betaler nok for seg, og at de må belage seg på å betale mer for sitt eget forsvar om de ikke vil seile sin egen sjø.

– Landene vi forsvarer, må betale kostnadene. Om de ikke gjør det, må USA være forberedt på å la de landene forsvare seg selv. Vi har ikke noe valg, sa han.

Han gjorde seg til talsmann for å redusere spenningen med Russland, men bare ut fra en posisjon der USA er den sterkeste, og han vil bruke USAs økonomiske styrke til å presse Kina til å få legge bånd på Nord-Koreas atomprogram.

– Vi må søke felles standpunkter der vi har felles interesser, sa han og viste til Russlands bekymring for IS' framvekst.

Mye kjent fra før

Mange elementer i talen var kjent fra før, selv om han nå satte sin mest stridbare retorikk til side og framsto på en mer sober måte der han henvendte seg til en invitert gruppe konservative utenrikseksperter på et hotell i Washington.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trump har aldri har hatt noe politisk verv og har bygd opp sin støtte først og fremst ved å appellere til hvite, lavt utdannede arbeiderklassevelgere om at han skal gjenreise USAs storhet.

Men mange av de mest omstridte elementene fra valgkampen hans, som å bygge en mur mot Mexico og stenge muslimer ute av landet, ble ikke nevnt.

Mange analytikere, ikke minst mange republikanere, har uttrykt bekymring for at han ikke har den nødvendige erfaring til å håndtere komplekse utenrikspolitiske saker og ikke den nødvendige verdigheten til å være president.