Meny

Salah Abdeslam er utlevert til Frankrike

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Terrorsiktede Salah Abdeslam ble onsdag utlevert fra Belgia til Frankrike. Her bli han sittende i full isolasjon inntil videre.

Saleh Abdeslam:

* 26 år gammel belgier av marokkansk herkomst.

*Eneste overlevende av åtte antatte gjerningsmenn fra Paris-angrepene 13. november i fjor, da til sammen 130 personer ble drept.

* Broren Brahim (31) sprengte seg selv under terroraksjonen i Paris.

* Salah Abdeslam unnslapp. Han var passasjer i en bil som ble stanset av fransk politi på vei til Belgia få timer etter angrepet, men bilen fikk kjøre videre. To andre som var i bilen, ble senere pågrepet i Belgia.

* Franske etterretningskilder opplyste i november at Abdeslam trolig hadde rømt til Syria.

* Tirsdag 15. mars slo belgisk og fransk politi til mot en leilighet i Brussel-bydelen Forest. En mann ble drept, mens to andre flyktet. Abdeslams fingeravtrykk ble funnet i leiligheten.

* Fredag 18. mars ble Abdeslam pågrepet i en politiaksjon mot en leilighet i Brussel-bydelen Molenbeek.

* Tirsdag 22. mars, dagen før Abdeslam etter planen skulle fremstilles for varetektsfengsling, ble 31 mennesker drept i tre selvmordsangrep på en flyplass og en metrostasjon i Brussel.

* Flere av de antatte gjerningspersonene har bånd til Abdeslam, og ifølge CNN mener belgisk sikkerhetstjeneste at han selv kan ha planlagt å delta i terroraksjonen før han ble tatt.

* Torsdag 31. mars besluttet en belgisk domstol at han skal utleveres til Frankrike.

* Onsdag 27. april fant utleveringen sted.

Abdeslam antas å være den eneste gjenlevende av gjerningsmennene som utførte terrorangrepene i Paris i november.

Han ble pågrepet i Brussel 18. mars i år under en omfattende politiaksjon kun fire dager før terrorangrepene mot flyplassen og en metrostasjon i den belgiske hovedstaden.

I tillegg til å være siktet for terrorangrepene i Paris, er Abdeslam også siktet for drapsforsøk i forbindelse med en politiaksjon i Brussel-forstaden Forest tre dager før han ble tatt.

Les også: Abdeslam lover å samarbeide med fransk politi

Fremstilles for varetekt

Kort tid etter pågripelsen krevde fransk påtalemyndighet å få ham utlevert, men av juridiske årsaker har det tatt tid. Ifølge påtalemyndigheten ankom Abdeslam Frankrike klokken 9.05 onsdag morgen. Senere på dagen skal han fremstilles for varetektsfengsling.

Franske myndigheter opplyser at Abdeslam vil bli sittende i isolasjon i fengselet.

Etter angrepene i Belgia nektet Abdeslam å samarbeide med belgisk politi. Samtidig sa han seg villig til å la seg utlevere til Frankrike. En av Abdeslams advokater, Cedric Moisse, sa i slutten av mars at hans klient vil samarbeide med franske myndigheter. Belgisk politi mener det finnes flere koblinger mellom Abdeslam og mennene som sto bak angrepene i Brussel fire dager etter at han ble pågrepet.

Les også: Politiet kan ha hatt Abdeslams adresse siden desember

Sven Mary (bildet) som var Salah Abdeslams belgiske advokat, er ikke nådig i sin karakteristikk av sin tidligere klient. Foto: Yves Herman / Reuters

Leste ikke Koranen

Sven Mary, som var oppnevnt som Abdeslams forsvarer i Belgia, er ikke nådig i sine karakteristikker av sin tidligere klient. I et intervju med den franske avisen Libération omtaler Mary Abdeslam som «en f ... fra Molenbeek».

– Han har intelligens som et tomt askebeger, og er tom som en avgrunn. Han er det perfekte eksempel på Grand Theft Auto-generasjonen, om tror at livet er som et videospill, sier Mary til avisen.

– Han og hans kumpaner er helt apatiske når det gjelder religion. Jeg spurte ham om han hadde lest Koranen, noe jeg selv har gjort. Han svarte at han hadde lest et sammendrag på internett, sier Abdeslams tidligere forsvarer.

Les også: Skulle sprenge seg i luften i Paris, men ombestemte seg

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus