Meny

Yazidigutter sliter etter flukten fra IS

Yazidigutten Emad (5) fotografert i matbutikken i flyktningleiren Qadiya i Nord-Irak 19. april. Få uker tidligere flyktet han, moren og storebroren Murad (i bakgrunnen) fra IS' fangenskap. Foto: Ahmed Jadallah / Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere hundre yazidigutter læres opp av IS til å krige mot sitt eget folk. Ni år gamle Murad slapp til slutt unna, men sliter med dype arr fra tiden i fangenskap.

Så massiv var ekstremistenes makt over gutten, at moren slet med å overtale sønnen til å flykte da muligheten bød seg etter 20 måneder i IS-fangenskap i Syria og Irak.

– Min sønns sinn var forandret, og de fleste barna sa til sine familier: Gå, vi blir her, forteller niåringens mor til nyhetsbyrået Reuters.

Murad, hans mor og lillebroren Emad ble tatt til fange i august 2014 da IS-krigere inntok landsbyen deres i nærheten av byen Sinjar i Nord-Irak. Under offensiven ble flere tusen yazidier massakrert, voldtatt og bortført av jihadistene.

Niåringen Murad (til venstre) og lillebroren Emad (5) sammen med foreldrene sine i en flyktningleir i Nord-Irak. Moren sier det er tydelig at guttene har blitt traumatisert etter 20 måneder i IS' fangenskap. Foto: Ahmed Jadallah / Reuters

Barnesoldater

Moren forteller at hun ble banket opp og voldtatt av minst 14 forskjellige menn i IS' fangenskap. I slutten av april klarte hun å flykte med sønnene, og i dag er de i flyktningleiren Qadiya i Nord-Irak, rett ved den tyrkiske grensa.

– De lærte barna å kjempe og gå til krig mot de vantro. Helt til siste minutt før vi dro, sa sønnen min at han ikke ville bli med, forteller kvinnen, som ikke vil navngis.

Indoktrinering av yazidigutter er tilsynelatende et ledd i en større strategi fra IS, der målet er å skape en ny krigergenerasjon som sverger lojalitet til gruppas ekstreme voldsideologi. Opplæringen etterlater seg ofte dype arr, også etter barnas hjemkomst.

Les også: IS strammer grepet om Deir al-Zor

750 barn flyktet

IS, som av gruppas motstandere omtales som Daesh, regner yazidiene som kjettere og djeveldyrkere. De fleste yazidier er kurdere, og minoriteten tilhører en religion som kombinerer elementer fra kristendommen, zoroastrisme og islam.

Moren til ni år gamle Murad slet med å overtale sønnen til å bli med da den lille familien fikk mulighet til å flykte fra IS-krigerne som hadde voldtatt moren hans og tatt tusenvis av hans yazidifolk som slaver. Foto: Ahmed Jadallah / Reuters

Over en tredel av de anslagsvis 5.000 yazidiene som ble tatt til fange i 2014, har unnsluppet eller blitt smuglet ut av IS-kontrollerte områder. Rundt 750 andre barn har de siste månedene klart å flykte fra jihadistene, men mange hundre er fortsatt savnet, ifølge aktivister som jobber med å dokumentere overgrepene mot yazidier.

Les også: Belgia tror IS har sendt nye krigere til Europa

Våpentrening

IS-krigerne kledde guttene i de samme lange kjortlene de selv går i, og lærte dem hvordan de bruker skytevåpen og kniver. Murad ble også tvunget til å be, studere Koranen og ekstrem islamistisk ideologi, forteller moren.

I dag er Murad tydelig traumatisert av nesten to år i jihadistenes fangenskap, forteller moren. Han smiler sjelden, sliter med å holde øyekontakt og er konstant urolig i kroppen. Yazidibarna i leiren trenger behandling av psykolog, men får det ikke, forteller aktivisten Fasel Kate Hasoo.

– Mange gutter prøver å sette Daeshs ideer ut i livet etter flukten. Det har vært tilfeller der barn har villet drepe vennene sine i leiren, forteller han.

Les også: – IS-trussel mot Sverige

Som IS-fange ble ni år gamle Murad (til høyre) indoktrinert til å krige mot sitt eget folk. Han er blant mange yazidigutter som har dype arr etter tiden i fangenskap. Her leker han med lillebroren Emad (5) i flyktningleiren Qadiya i nærheten av Dohuk i Nord-Irak. Foto: Ahmed Jadallah / Reuters

Menneskesmuglere

25 barn som har flyktet fra IS' treningsleirer, har vært innom Qadiya. Alle, foruten seks av dem, har flyktet til Europa, ifølge aktivistene.

Murads familie flyktet da IS-krigeren som hadde «kjøpt» moren, forlot huset der de ble holdt fanget. De fikk kontakt med menneskesmuglere gjennom en venn og la ut på en ni timer lang motorsykkeltur til kurdiskkontrollert område i Syria. Etter tre netter i Kobani gikk ferden videre til irakiske Kurdistan.

Yazidier må ut med store summer for å få smuglere til å berge sine kjære, og Murads familie samlet inn nesten 200.000 kroner for å få de tre hjem.

Les også: Obama har startet IS-nedtellingen

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus