Meny

– Gissel drept på Filippinene

Statsminister Justin Trudeau fordømmer drapet på canadiske John Ridsel. Se video. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Canadas statsminister Justin Trudeau fordømmer drapet på gisselet John Ridsdel på Filippinene. Ridsdel er blitt holdt fanget sammen med nordmannen Kjartan Sekkingstad av ekstremistgruppa Abu Sayyaf.

– Dette var et kaldblodig drap, og ansvaret ligger fullt og helt hos terrorgruppen som tok ham til fange, sa Trudeau mandag.

Han forsikret at Canada samarbeider med Filippinene for å bidra til at gjerningsmennene pågripes og stilles til ansvar for sine handlinger. Ridsdel (68) er blitt holdt fanget sammen med en annen canadisk mann, Sekkingstad og en filippinsk kvinne.

En av de første som bekreftet at 68-åringen var drept, var den folkevalgte canadiske politikeren Bob Rae, som er venn av Ridsdel.

– Dette er veldig tøft. Jeg har vært involvert i kulissene de siste seks månedene for å prøve å finne en løsning, sier Rae til CBC News.

Les også: Filippinene varsler ny aksjon mot gisseltakere

Trusler

De fire gislene ble bortført fra feriestedet Oceanview Resort på den lille øya Samal utenfor Mindanao sør på Filippinene 22. september i fjor. Sekkingstad er daglig leder ved feriestedet.

Siden da har Abu Sayyaf flere ganger truet med å drepe Sekkingstad og canadierne hvis det ikke ble utbetalt løsepenger. Det første kravet tilsvarte 180 millioner kroner per gissel.

Flere tidsfrister er blitt satt, og flere videoer av gislene er blitt lagt ut på internett. I den siste videoen sa Ridsdel at han ville bli drept hvis ikke en sum tilsvarende 54 millioner kroner ble utbetalt innen 25. april.

Noen timer etter at fristen gikk ut, ble levninger av en hvit mann kastet fra en motorsykkel på øya Jolo sør på Filippinene. Lokale politifolk bekreftet etter hvert at det var ett av gislene som var drept.

– Våre tanker og medfølelse går til John Ridsdels familie og venner. Vi må heller ikke glemme at det også er tre andre gisler som fortsatt er kidnappet og familie og pårørende som lider under dette, sier utenriksminister Børge Brende (H) i en uttalelse.

Les også: Filippinske soldater drept under søk etter norsk gissel

(Artikkelen fortsetter under)

Overvåkningsvideo: Her blir gislene tatt til fange:

– Dramatisk vending

Terrorekspert Jan Oskar Engene mener situasjonen er svært alvorlig for de tre andre gislene etter at Ridsdel ble drept av den væpnede islamistgruppa Abu Sayyaf.

– Det er en alvorlig og veldig dramatisk vending, sier Engene, som er førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen, til NTB.

Abu Sayyaf er én av flere væpnede ekstremistgrupper som opererer sør på Filippinene. I tillegg til de fire som ble bortført fra Oceanview Resort, blir også flere andre utlendinger holdt som gisler av Abu Sayyaf.

Gruppas ledere erklærte nylig troskap til Den islamske staten (IS), men det antas at det hovedsakelig er økonomiske motiver, og ikke religiøse, som ligger bak kidnappingene deres.

Militæret på Filippinene har tidligere oppfordret Norge til ikke å utbetale løsepenger til Abu Sayyaf. Norske myndigheter har bekreftet at deres prinsipielle holdninger at staten ikke utbetaler løsepenger.

Det filippinske forsvaret har iverksatt militæraksjoner for å prøve å redde gislene, og både soldater og opprørere ble drept i kamper forrige måned. Mandag varslet militære og politiet på Filippinene at de trappet opp innsatsen for å finne gislene og bringe dem i sikkerhet.

SE VIDEO: Norske Kjartan ber for livet i video:

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus