Sikkerhetsstyrker avverget protester i Egypt
Egyptiske sikkerhetsstyrker brukte tåregass mot demonstranter i Kairo mandag for å unngå store protester mot president Abdel Fattah al-Sisi.
I tillegg ble et stort antall mennesker pågrepet både i Kairo og andre deler av landet. Dermed fikk ikke de planlagte demonstrasjonene mot Sisis såkalte øysalg til Saudi-Arabia noe stort omfang.
Opprørspoliti og pansrede kjøretøy ble stilt opp på Tahrir-plassen, som var sentrum for folkeoppstanden i 2011. Også langs Kairos ringvei, i sentrum og på et torg der minst 600 mennesker ble drept av sikkerhetsstyrker i 2013, var vaktholdet strengt.
Les også: Store gateprotester mot regimet i Egypt
Egypts president Abdel Fattah al-Sisi, den tidligere hærsjefen som kuppet makten med folket i ryggen i 2013, har vært i hardt vær for håndteringen av en rekke saker den siste tiden. Men det toppet seg for mange da presidenten tidligere i april kunngjorde at Saudi-Arabia får kontroll over de to ubebodde øyene Tiran og Sanafir i Rødehavet.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen«Ikke til salgs»
Sisis regjering framholder at øyene bare har vært kontrollert av Egypt fordi Saudi-Arabia i 1950 ba naboen om å beskytte dem fra Israel.
Avtalen utløste fordømmelse både i egyptiske aviser og sosiale medier. «Egypt er ikke til salgs» og «Folket krever regimets fall» var blant parolene da flere tusen egyptere demonstrerte i Kairo 15. april. Mange holdt også opp plakater med krav om rettferdighet for Giulio Regeni, den italienske studenten som ble funnet torturert og drept i ei grøft i Kairo i vinter.
Over 100 demonstranter ble pågrepet, og protestene ble oppløst da politiet grep inn med tåregass mot det som ble omtalt som de største demonstrasjonene mot Sisi på to år.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenAktivister tatt
Flere liberale og venstreorientert grupper har siden planlagt en ny masseprotest mandag. Men de siste dagene har en rekke aktivister som var involvert i planleggingen, blitt pågrepet, ifølge menneskerettsadvokater.
Artikkelen fortsetter under annonsenSisi advarte mandag om at «onde krefter» prøver å styrte landets institusjoner, og spesialstyrker og militærpoliti fikk ordre om å patruljere Kairos hovedgater for å hindre uro.
Les også: Justisministeren i Egypt må gå etter profetuttalelse
25. april er nasjonal høytidsdag i Egypt og markerer fullføringen av den israelske tilbaketrekkingen fra Sinai-halvøya, som ble okkupert i krigen i 1967.
Alle protester er ulovlig i Egypt uten polititillatelse, og sikkerhetsstyrkene nøler vanligvis ikke med å slå brutalt ned på demonstranter.
Sisis jernhånd
Sisi fjernet den folkevalgte presidenten Mohammed Morsi fra Det muslimske brorskap fra makten med massiv folkelig støtte i 2013. Siden har Sisi ført den mest brutale kampanjen mot politiske dissidenter i Egypts moderne historie.
Over 1.000 mennesker er drept i forbindelse med protester, og i dag anslår menneskerettsgrupper at egyptiske fengsler huser 40.000 politiske fanger.
Les også : Turisme-kollaps i Egypt
Samtidig sliter egyptere fortsatt med økende korrupsjon, fattigdom og arbeidsledighet – de samme problemene som utgjorde bakteppet for oppstanden mot landets mangeårige leder Hosni Mubarak under den arabiske våren i 2011.
Den politiske utviklingen i Egypt:
* 25. januar 2011 brøt det ut massedemonstrasjoner mot Egypts mangeårige president Hosni Mubarak, som etter tre uker overlot makten til et militærråd.
* Det muslimske brorskaps politiske fløy, Frihets- og rettferdighetspartiet, ble størst i valget på nasjonalforsamling som fulgte.
* Militærrådet oppløste imidlertid nasjonalforsamlingen før presidentvalget i juni 2012.
* Brorskapets kandidat Mohamed Mursi vant valget og ble Egypts første demokratisk valgte president.
* Knapt et år senere ble Mursi styrtet i et militærkupp, ledet av hærsjefen Abdel Fattah al-Sisi.
* Brorskapet ble siden forbudt, og titusenvis av opposisjonelle ble kastet i fengsel. Mange, blant dem Mursi, er dømt til døden.
* I mai 2014 ble det holdt nyvalg som Sisi vant. Opposisjonen boikottet valget.
* Høsten 2015 ble det holdt valg på ny nasjonalforsamling, der partier som støtter Sisi, gikk seirende ut. Frihets- og rettferdighetspartiet ble nektet å stille.
* Misnøyen med Sisis styre har økt den siste tiden, spesielt på grunn av hans økonomiske styring. Etter at Sisi i april i år kunngjorde at to små øyer i Rødehavet er avgitt til Saudi-Arabia, trosset flere tusen egyptere demonstrasjonsforbudet i Kairo.